Hlavní obsah

V nominaci hokejové reprezentace jsou dva nováčci

PRAHA

Dva nováčci jsou v nominaci hokejové reprezentace na Švédské hokejové hry. Jsou jimi pardubický útočník Jan Bulis, jenž národní dres dosud neoblékl kvůli svému působení v zámoří, a osmnáctiletý obránce Liberce Ladislav Šmíd. Na poslední díl letošní Euro Hockey Tour pozval kouč Ondřej Wiessmann i Martina Havláta, který od začátku měsíce pouze trénuje.

Článek

V nominaci, která má tvořit kostru výběru pro květnové mistrovství světa v Rakousku, chybějí některé opory. Útočníky Jaromíra Jágra, Martina Ručinského a Martina Straku však prý není potřeba zkoušet. "Pokud budou v pořádku a ve formě, tak by měli hrát na mistrovství světa," řekl Weissmann. V týmu nyní nejsou například ani beci Jaroslav Špaček či Jiří Šlégr. Nejproduktivnější hráč extraligy Michal Mikeska zase už vyčerpal limit dvou startů na turnajích EHT v sezóně.

Jak si povede reprezentace na Švédských hokejových hrách?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Z týmu vypadla pro zranění liberecká dvojice Jaroslav Modrý, Aleš Kotalík, druhý jmenovaný však už hraje. "Dali jsme mu prostor pro trénink, měl by dostat šanci v zápasech před mistrovstvím světa," objasnil Weissmann. Na marodce je v současné době i pardubický kanonýr Milan Hejduk. "Teď netrénuje. Na konci týdne půjde na vyšetření, může se to zlepšit, nebo se omluví," popsal situaci generální manažer české reprezentace i Pardubic Zbyněk Kusý. Zlínský obránce Roman Hamrlík zase tráví dny v USA s rodinou. "Uvidíme, jak bude na nominaci reagovat," dodal Weissmann.

Herní praxi má ve Stockholmu opět získat Havlát, který nehrál soutěžní zápas od 5. ledna, kdy opustil Dynamo Moskva. Jeho návrat na led komplikují potíže s transferkartou, kterou nechce ruský klub uvolnit. Aby mohl Havlát hrát v české soutěži, musela by se s největší pravděpodobností situace vyřešit dnes. "Martin má v letošní sezoně smůlu. Trénuje ale naplno a chceme mu dát šanci," uvedl Weissmann.

I přes absenci Modrého s Kotalíkem mají Bílí Tygři ve výběru největší zastoupení, severočeský klub dodá kvarteto včetně gólmana Milana Hniličky, který se vrací do reprezentace poprvé od mistrovství světa ve Švédsku v roce 2002. Tři hráče má na soupisce lídr první ligy České Budějovice. Celkem se ve výběru sejde 16 hráčů z NHL, kteří při výluce v zámoří působí v Evropě. V prestižní zámořské soutěži loni hráli i Hnilička a sparťan Jan Hlaváč, kteří mají v extralize smlouvy až do konce sezóny.

Do Švédska letí i dva juniorští reprezentanti

Do Švédska odletí i dva majitelé bronzu z nedávného šampionátu dvacítek, vedle Šmída i sparťan Rostislav Olesz. "Mají šanci i na mistrovství světa. Podávají skvělé výkony v extralize a ukázali to i na mistrovství světa dvacítek," vyjádřil se Weissmann k bronzovým juniorským medailistům.

Jinak vybral Weissmann ve spolupráci s šéftrenérem národního týmu Vladimírem Růžičkou a asistenty Radimem Rulíkem a Marianem Jelínkem vesměs ostřílené hokejisty. "Až na výjimky jde o hráče, kteří hráli v minulosti na mistrovství světa, či loni na Světovém poháru. Měli bychom být dost silní. I když Švédové, Finové i Rusové budou mít také kvalitní výběry, toto mužstvo by mělo turnaj konečně vyhrát," řekl Weissmann. "Až z 90 procent by se tento tým mohl shodovat s tím pro světový šampionát."

Vední reprezentace řeší případný start NHL

Vedení reprezentace je však připraveno i na variantu, že by ještě začala NHL. "Máme připravenu i druhou verzi nominace, ale nerad bych teď o ní mluvil. Osobně si myslím, že NHL nezačne," řekl Weissmann. V organizaci vývoj v zámoří situaci nekomplikuje. "Podepisuje se to jen na psychice hráčů, kteří stále nevědí, na čem jsou. Nikdo není schopen říct rozhodující slovo a hokejisté se o vývoji neustále baví," podotkl generální manažer české reprezentace Zbyněk Kusý. "Před Rosno Cupem byla složitější situace kvůli vízové povinnosti, teď žádný organizační problém není," dodal vedoucí týmu Martin Urban.

Řešit se však bude ještě otázka příjezdu kladenské dvojice Františka a Tomáše Kaberleových, kteří ještě v úterý 8. února dohrávají extraligový zápas ve Vsetíně.

Tým se sejde v pondělí 7. února v Praze a do Stockholmu zamíří o den později. Turnaj ve Stockholmu začne pro českou reprezentaci 10. února zápasem s domácím týmem, o dva dny později jej čeká Finsko a 13. února uzavře své vystoupení proti Rusku.

Nominace ČR:
Brankáři: Milan Hnilička (Liberec), Adam Svoboda (Norimberk/Něm.),
obránci: Jiří Fischer, Ladislav Šmíd (oba Liberec), František Kaberle, Tomáš Kaberle (oba Kladno), Roman Hamrlík (Zlín), Petr Kadlec (Slavia), Radek Martínek (České Budějovice), Marek Židlický (IFK Helsinky/Fin.),
útočníci: Jan Hlaváč, Rostislav Olesz, David Výborný (všichni Sparta Praha), Jan Bulis, Milan Hejduk (oba Pardubice), Radek Dvořák, Václav Prospal (oba České Budějovice), Jaroslav Bednář (Avangard Omsk/Rus.), Petr Čajánek (Zlín), Patrik Eliáš (Magnitogorsk/Rus.), Martin Havlát (Dynamo Moskva/Rus.), Josef Vašíček (Slavia Praha), Radim Vrbata (Liberec).

Reklama

Související témata: