Hlavní obsah

Hokejistům bude v přípravě chybět Tomáš Kaberle

Bez obránce Tomáše Kaberleho se v pondělí sešla česká hokejová reprezentace v Praze, odkud se v úterý vydá do Stockholmu na Švédské hokejové hry. Kladenská opora totiž nastoupí ještě v úterním extraligovém utkání ve Vsetíně a za týmem přiletí do švédské metropole ve středu. Národní tým se sešel v pražské T-Mobile Areně k dobrovolnému tréninku.

Článek

Ale například slávisté Petr Kadlec, Josef Vašíček i hlavní kouč Ondřej Weissmann měli naplánovaný příjezd až na večer do hotelu Selský dvůr. "V neděli se hrálo, takže dnešní trénink byl dobrovolný jen pro ty, kteří se chtějí sklouznout," řekl Weissmannův asistent Radim Rulík.

Národní tým odletí na sever Evropy již v úterý a bude mít před čtvrtečním utkáním se Švédskem v dějišti dva plnohodnotné tréninky. "Je to tak lepší. Budeme se v klidu soustředit na svou hru a přípravu na první zápas," dodal Rulík.

Rulíkovi s dalším asistentem Mariánem Jelínkem se hlásili v holešovické hale i dva nováčci. Zatímco devatenáctiletý liberecký bek Ladislav Šmíd byl v kabině dlouho před plánovaným srazem, o sedm let starší Jan Bulis dorazil mezi posledními a na led nešel.

Nadšený nováček Šmíd

Šmíd si dobrovolnou přípravu nenechal ujít, stejně jako Hnilička, František Kaberle, Jiří Fischer, Marek Židlický, Karel Pilař, Jaroslav Bednář, Radim Vrbata, Rostislav Olesz a Martin Havlát. "Jsou tady samí skvělí hráči, buď z NHL, nebo ti nejlepší z extraligy. Nevím, s kým budu hrát. Možná s Jirkou Fischerem jako v Liberci, ale rád bych si zahrál i s někým jiným. Třeba s Tomášem Kaberlem," přál si benjamínek týmu.

Trenérům vypadly z kádru kvůli zdravotním potížím tři opory z NHL - olympijský vítěz z Nagana a vítěz Stanleyova poháru Milan Hejduk, držitel dvou prstenů za vítězství v prestižní zámořské soutěži Patrik Eliáš a dvojnásobný mistr světa Radek Martínek. Jejich místa zaujali zlínští Martin Erat, Jaroslav Balaštík a sparťanský bek Karel Pilař.

Hejduk a Eliáš: přednost dostalo zdraví

"Je to škoda. Milan Hejduk chytil střeleckou formu a byli jsme natěšení na jeho střeleckou potenci v reprezentaci. Ale zdraví je přednější. Bude lepší, když se dá dohromady a bude zdravý na konec sezóny," litoval Rulík absence nejlepšího střelce NHL z ročníku 2002/03. "S Patrikem Eliášem je to obdobné. Podstoupí nějaký drobný chirurgický zákrok, který nešlo odkládat. Chtěli jsme mít tyto hráče na turnaji, ale nedá se nic dělat."

Další hokejisté se musejí na Švédských hrách vyrovnat s drobným zápasovým výpadkem. Útočník Martin Havlát po téměř měsíční pauze po odchodu z Dynama Moskva nastoupil za Spartu třikrát. Obránce Roman Hamrlík se vydal na týden za rodinou do Spojených států a po návratu stihl za Zlín nastoupit v posledních dvou zápasech.

Židlický slavil syna

Obránce Marek Židlický chyběl v posledních třech zápasech v sestavě IFK Helsinky kvůli radostné události. "Narodil se mi minulý týden v pátek kluk, jmenuje se Adámek," pochlubila se posila finského celku z Nashvillu. "Byl jsem v IFK dohodnutý, že si pak vezmu volno," dodal.

Český tým zamíří do Stockholmu v úterý před polednem, odpoledne bude ve Stockholmu trénovat. Do turnaje vstoupí ve čtvrtek od 19:00 proti Švédsku, v sobotu ho čeká Finsko a v neděli Rusko. Česká reprezentace je v tabulce EHT před závěrečným turnajem třetí se sedmi body, na druhé Finsko má čtyřbodové a na vedoucí Rusko pětibodové manko.

Reklama