Hlavní obsah

S třicátinami se Prospal moc nechlubí

PRAHA

Na zářijovém Světovém poháru mluvili osvědčení tahouni národního mužstva Jágr, Ručinský nebo M. Straka o tom, že jejich éra pomalu končí, a hned padala jména nástupců. Eliáš, Havlát, ale také Václav Prospal. Právě centrovi prvoligových Českých Budějovic bude ale příští čtvrtek také už třicet let.

Foto: ČTK

Václav Prospal - archivní foto

Článek

Bombastickou narozeninovou oslavu naplánovanou rozhodně nemá. "Moc se na to netěším, spíš byste se museli zeptat mojí ženy, jestli něco chystá. Já tedy nijak zvlášť natěšený nejsem. Pořád ženě říkám, že žádné dárky nepotřebuju. Ale ona stejně s něčím přijde."

Jako zlom Prospal tři křížky na krku brát nechce a nebude. "Spousta rozumných lidí říká, že člověk je tak mladý, na kolik se cítí, tak doufám, že snad na tom něco bude. Každopádně by bylo lepší, kdyby se ten věk překulil třeba na dvacítku," směje se nejproduktivnější hráč první ligy s neuvěřitelnou bilancí 28 gólů a 60 přihrávek z devětatřiceti zápasů.

Třicítku v reprezentačním výběru na Švédských hrách už překročili jen čtyři Prospalovi spoluhráči. Milan Hnilička, Roman Hamrlík, František Kaberle a v lednu také David Výborný.

Plány na konec kariéry zatím nestřádá

Sportovci si přitom po třicítce často stěžují na bolavá rána po zápasech, Prospal to ale tak černě nevidí. "Já jsem se rozhodl pořád makat naplno a snažím se to plnit. Pravda ale je, že musím trochu víc regenerovat," připouští útočník, který automaticky přivykl tempu mezinárodního hokeje a proti Švédsku vstřelil i první český gól.

Plány na konec kariéry kmenový hráč Anaheimu zatím rozhodně nestřádá. "Když se mi budou vyhýbat zranění a zdraví bude v pohodě, tak určitě ještě nějaký rok vydržím. Je spousta hráčů, kteří dokážou hrát špičkový hokej a drží se na vysoké úrovni i po třicítce. Takže ani já si to moc nesnažím připouštět."

Skeptici o Prospalovi před časem tvrdili, že nemá ani na extraligu, ale vytáhlý forvard udělal v zámoří díru do světa a teď vydatně pomáhá bývalému klubu při návratu do elitní společnosti. "Tréninku i zápasům dávám maximum a pokud se budu cítit dobře, nehodlám to měnit."

Mnoha hráčům se při dovršení třicítky mění priority

Mnoha hráčům se při dovršení třicítky mění priority. Začínají přemýšlet, co bude, až opustí sport. Třeba gólman Hnilička říká: "Absolutní přednost má u mě rodina." Ale takový R. Hamrlík se zase nezbavil zapálení pro tvrdou muziku. Třeba na koncert Metalliky by letěl přes půl Ameriky.

Prospal však nehodlá rodinu s hokejem srovnávat. "Sportu jsem se snažil dávat přes sto procent, rodinu kvůli tomu ale určitě nešidím," říká otec Vašíka a Verunky. Nebude si teď ale muset českobudějovický útočník vyslechnout od mladších spoluhráčů jízlivé vtípky? "Oni to právě moc nevědí, já se s tím nijak nechlubím a radši bych to držel trochu v tajnosti."

Reklama

Související témata: