Hlavní obsah

Růžičku výkon hokejistů potěšil, ocenil obranu

PRAHA

Reprezentační šéftrenér Vladimír Růžička ocenil výkon českých hokejistů na Švédských hrách. Tým vedený Ondřejem Weissmannem, Radimem Rulíkem a Marianem Jelínkem neprohrál v normální hrací době ani jeden ze tří stockholmských zápasů a do tabulky Euro Hockey Tour získal šest bodů. Růžičkovi, který povede národní tým na blížícím se mistrovství světa, se vedle výsledků zamlouvaly i výkony jednotlivých hráčů.

Foto: archiv

Vladimír Růžička

Článek

"Bylo vidět, že jsme měli ve Švédsku silný tým. Všechny jsme přehrávali," pochvaloval si Růžička v rozhovoru pro ČTK. Mrzela ho pouze horší koncovka, zejména v druhém zápasu proti Finsku. Češi sice nakonec vyhráli díky brance Jaroslava Bednáře v prodloužení, kdyby ale proměnili některé z řady šancí v průběhu duelu, získali by o bod víc. "Že jsme nedávali góly, je škoda. Doufám ale, že si to hráči schovávají na mistrovství," přál si Růžička.

Hodnotit jednotlivé hráče či vyzdvihovat osobnosti týmu se mu moc nechtělo. Připomněl pouze obránce. "Potěšili mě všichni. Dobře vypadal zadek, tedy obrana. Dobrý výkon ale podali všichni a potvrdilo se, že tento tým měl svou sílu," podotkl trenér, jenž převzal kormidlo národního mužstva po tragicky zesnulém Ivanu Hlinkovi.

Před závěrečným turnajem série Euro Hockey Tour se hovořilo o tom, že do Vídně na světový šampionát by se mohlo podívat až devadesát procent ze severského kádru. Na tom se podle Růžičky nic nemění ani dnes, i když procentuální část by mohla být nakonec jiná.

Nominace je stále otevřená

"Někdo říkal, že by to mohlo být sedmdesát či osmdesát procent. Někteří hráči ale do Švédska nejeli, protože byli zranění," poukázal Růžička na problémy například Jaromíra Jágra, Patrika Eliáše, Radka Martínka či Martina Ručinského.

Vše je podle něj stále otevřené, neboť do konečné nominace, která by podle něj měla být definitivně stanovena týden před mistrovstvím, zbývá ještě dost času. "Já mám svou jasnou představu, kterou ale nechci konkretizovat. Hodně hráčů se však může do nominace dostat. Čeká nás ještě play off," řekl trenér.

Českou reprezentaci čeká před MS ještě série přípravných zápasů. Vedle duelů o třetí místo v evropské Tour se utká dvakrát s Rakouskem, dvakrát se Slovenskem a v generálce před turnajem nastoupí proti úřadujícím mistrům světa z Kanady.

Kdy se k týmu připojí Růžička, se uvidí podle výsledků pražské Slavie v play off. "To bylo dané již před sezonou. Pokud bude hrát Slavie, budu s ní a poté se přidám k reprezentaci," dodal trenér a generální manažer úřadujícího vicemistra extraligy.

Reklama