Hlavní obsah

Hadamczik přemítá o hráčích pro olympiádu, do širší nominace chce zařadit i Martina Straku

Praha

Aktuálně má před sebou vstup do nového ročníku v podobě Českých hokejových her v Pardubicích, reprezentační trenér Alois Hadamczik už ale pochopitelně kouká i na vrchol sezóny, únorové olympijské hry v Soči. Do 15. září totiž musí sestavit širší nominaci pro turnaj a proto přemítá, která jména do svého výběru zařadit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alois Hadamczik na tréninku národního týmu.

Článek

V nominaci pro České hry v Pardubicích nefiguruje ani jeden nováček. Proč?

Hrajeme před domácím publikem, ostatní týmy přijedou se silnými sestavami. Navíc je začátek sezóny a potenciální noví hráči znovu musejí potvrdit svou výkonnost. Ano, ze zámoří se vrátili třeba Vincour s Kubalíkem, ale nejdřív musejí prokázat výkonnost ve svých klubech. Pokud se jim to podaří a budou mezi nejlepšími hráči svého klubu, na dalších turnajích šanci určitě dostanou. Teď jsme museli dát na zkušenost z minulých let, abychom postavili kvalitní tým. Hlavním kritériem i do budoucna ale zůstává jen výkonnost.

Neuvažoval jste povolat i ty hráče z NHL, kteří ještě stále čekají na podpis nové smlouvy?

Zřejmě máte na mysli Kaberleho, Kubu nebo Prospala... Jsou to vesměs starší hráči, neabsolvují kolektivní trénink, navíc nehrají žádná přátelská utkání. Může také klidně nastat, že podepíší novou smlouvu, nebo naopak ukončí kariéru. V tuto chvíli jsou pro nás velkou neznámou, proto jsme o nich neuvažovali.

Předseda svazu Tomáš Král přiznal, že pro hráče působící v Evropě bude hodně těžké dostat se na olympijský turnaj a právě na podnicích Euro Hockey Tour (EHT) mají příležitost k tomu, aby vás svými výkony přesvědčili. Vidíte to stejně?

Stejně tak těžké to však bude pro hráče NHL. Ne každý hráč s vizitkou NHL se do kádru dostane. A ne každý přijme roli v týmu, kterou mu dáme. Parta je totiž nesmírně důležitá. Třináctý čtrnáctý útočník, který nehraje, se musí z gólů radovat stejně jako ten v první pětce. Všichni musíme mít jeden cíl, tedy vítězství. A nezáleží na tom, kdo góly nebo body udělá. Nebudeme si ale nic nalhávat, to gró na olympiádě bude z hráčů NHL, i když jsme od nich na letošním mistrovství světa čekali více vstřelených branek. Ale potřebujeme i hráče z Evropy.

Máte už v hlavě, jak bude poměr mezi zámořskými hráči a těmi z Evropy v nominaci pro Soči vypadat?

Přesné počty říkat nebudu, sám je ještě nemám. Musím se koukat na danou formu, jen u málo jedinců můžeme aktuální formu lehce dát do pozadí, pokud to jsou lídři. Jestliže hráči z Evropy zvládnout velmi dobře zápasy Euro Hockey Tour proti Rusku, Švédsku a Finsku, hodně budeme přemýšlet o tom, jestli jim prostor na olympiádě dáme. Před olympiádou hrajeme tři turnaje EHT a někteří hráči dostanou šanci opakovaně, aby si o Soči řekli. Je pro ně velká výzva, aby podali maximální výkon, na který mají. Nominovaný hráč každopádně musí přijet do Soči s tím, že bude schopný pracovat na 110 procent. Výmluvy na velké hřiště nebo únavu nejsou na místě.

Platí fakt, že do 15. září musíte nahlásit širší nominaci a jméno, které se v ní neobjeví, už nemá šanci si na olympiádě zahrát?

Přesně tak. Právě proto kádr může být hodně široký. Veřejnost, která tyto poměry nezná, se může zděsit, že je tam zapsaná skoro celá liga, ale je nutno využít všechny možné adepty. Myslím, že v té širší nominaci se objeví minimálně šedesát jmen. Po turnaji v Pardubicích si vezmeme seznam hráčů a rozhodneme. Dám takový příklad: Martin Straka nebyl v nároďáku dva roky, ale když si s ním promluvíme a on bude chtít, do širší nominace ho napíšeme. Protože pokud by hrál tak výborně jako v minulosti, a v průběhu sezóny se rozhodl, že chce jet, už by to nebylo možné. Je to pro nás zajímavé jméno, i když je v tak pokročilém věku. Protože jak dovedl stmelit partu v Plzni a co předváděl na ledě... (Martin Straka se ještě nerozhodl, jestli bude v kariéře dál pokračovat, je to však pravděpodobné - pozn. autora).

Podle jakých kritérií se tedy budete rozhodovat, koho do seznamu zařadit?

Nejdřív vezmu v úvahu počet hráčů, kteří mají s reprezentací zkušenosti a co pro nároďák odvedli během doby, co u něj působím. Nebudeme alibisti, abychom zapsali hráče jen proto, abychom se někomu zavděčili.

Už si píšete na papírky, jak by ona zhruba šedesátičlenná nominace mohla vypadat? A kolik jmen už se ve vašich úvahách objevilo?

Určitě už máme v očích hráče, kteří v Soči nemůžou chybět. Rozhodně to ale nebudeme dělat tak, že napíšeme všechny hráče a hotovo. Hráč za sebou musí mít nějakou genezi. Nebudeme si nalhávat, že hráč bez geneze mistrovství světa nebo něco odehraného může přijet do tak velkého olympijského turnaje a za tak krátkou dobu všechno strávit.

Měl by se Martin Straka objevit v širší nominaci pro olympisjké hry?
Ano
83,5 %
Ne
16,5 %
Celkem hlasovalo 4783 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko