Hlavní obsah

Boj o olympiádu začal! Nároďák se sešel v Pardubicích bez Lenera, který havaroval na kole

Pardubice

Teprve před třemi měsíci ukončila hokejová reprezentace sezónu minulou, ode dneška už se vrhla do přípravy na tu nadcházející, jejímž vrcholem budou únorové olympijské hry v Soči. Národní tým se sešel v Pardubicích, kde od čtvrtka do neděle absolvuje České hokejové hry, první díl podniku Euro Hockey Tour. A hráči cítí, že právě nyní mají šanci kouči Aloisi Hadamczikovi dokázat, že si zaslouží být v nominaci pro turnaj pod pěti kruhy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Alois Hadamczik (druhý zleva) udílí pokyny obránci Jakubu Nakládalovi (v bílém dresu). Vpravo naslouchá další zadák Marek Trončinský.

Článek
Fotogalerie

Už dříve Hadamczik vyhlásil, že kádr pro olympiádu v Soči bude složený převážně z hráčů působících v NHL. Aby ne, když právě v zámoří působí většina z tuzemské špičky. Obratem však dodával, že místo se najde i pro Evropany.

„Jestliže hráči z Evropy velmi dobře zvládnou zápasy Euro Hockey Tour proti Rusku, Švédsku a Finsku, hodně budeme přemýšlet o tom, jestli jim prostor na olympiádě dáme. Povedený turnaj tomu kterému hráči jenom prospěje a posune ho výš. A pakliže svůj výkon na dalším turnaji zopakuje, už člověk začne uvažovat o tom, že to není náhoda," prohlásil Hadamczik.

„Každý ví, že je olympijská sezóna, a ten kdo říká, že na to nemyslí nebo ho to nezajímá, tak lže. Všichni, kteří dostanou pozvánku do reprezentace, někde vzadu v hlavě mají, že šance by být mohla, i když třeba malá. Na olympiádu by chtěl jet každý," říká jasně gólman Jekatěrinburgu Jakub Kovář.

Červenka se vrátil po roční pauze

V Pardubicích trenéři přivítali kompletní kádr složený ze dvou brankářů a jednadvaceti hráčů do pole. „Snad poprvé v historii jsem neřešil žádná zranění. Samozřejmě to vychází i z toho, že hráči teď nejsou v zápasovém zatížení, ze kterého plynou zranění," potěšilo Hadamczika.

Jediným absentérem tak byl generální manažer Slavomír Lener, který se zranil při jízdě na kole. „Najel do velké díry na silnici a zlomil si klíční kost a žebro. Navíc má pneumotorax (v plicích se mu nahromadil vzduch), je to dost nepříjemné," přiznal Hadamczik.

Do reprezentace se po roce vrací i Roman Červenka, letní posila Petrohradu v Kontinentální lize. „Ani mi nepřijde, že by to bylo už takhle dlouho. Nevnímám to tak a těším se na turnaj, který je v Čechách," řekl mistr světa z roku 2010. „Když hrál Červenka v Evropě, dokazoval, že je to velký hráč. Pokud bude zdravý a ve formě, nepochybně je jedním z adeptů do Soči," řekl trenér.

Hlavní krédo: nasazení, vůle a bojovnost

Hadamczik si uvědomuje, že v době, kdy se ještě sezóna nerozběhla, nemůže očekávat vyhranost všech svých svěřenců. „To je pochopitelné. Ale mužstvo musí zdobit nasazení, vůle a bojovnost. Zápasová praxe přijde potom."

Reprezentace vstoupí do Czech Hockey Games ve čtvrtek od sedmnácti hodin zápasem proti Finsku, v sobotu změří síly se Švédskem, o den později pak turnaj zakončí střetnutím s Ruskem. Kapitánem bude Tomáš Rolinek, jeho zástupci pak Jiří Novotný a Petr Čáslava.

Nominace české hokejové reprezentace na Czech Hockey Games:
Brankáři:
Jakub Kovář(Jekatěrinburg/KHL)
Alexander Salák(Petrohrad/KHL)
Obránci:
Petr Zámorský(Zlín)
Filip Novák(Dynamo Moskva/KHL)
Michal Barinka(Vítkovice)
Marek Trončinský(Chanty-Mansijsk/KHL)
Ondřej Němec(Lev Praha/KHL)
Lukáš Krajíček(Dinamo Minsk/KHL)
Petr Čáslava(Čerepovec/KHL)
Jakub Nakládal(Lev Praha/KHL)
Útočníci:
Roman Červenka(Petrohrad/KHL)
Petr Hubáček(Jyväskylä/Fin.)
Jiří Novotný(Lev Praha/KHL)
Lukáš Kašpar(Doněck/KHL)
Zbyněk Irgl(Dinamo Minsk/KHL)
Petr Koukal(Nižněkamsk/KHL)
Jan Kovář(Magnitogorsk/KHL)
Tomáš Rolinek(Sparta Praha)
Petr Holík(Zlín)
Ivan Rachůnek(Sparta Praha)
Michal Vondrka(Slovan Bratislava/KHL)
Petr Vrána(Lev Praha/KHL)
Jakub Petružálek(Chabarovsk/KHL)

Reklama

Související témata: