Hlavní obsah

Hadamczik: České hry jako rehabilitace za MS? Vůbec ne, vždyť tým je z poloviny jiný

Pardubice

Má před sebou první ze třech turnajů, na kterém jej mají hráči působící v Evropě přesvědčit o tom, že si zaslouží být v kádru pro vrchol sezóny, únorovou olympiádu v Soči. Kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik zároveň odmítá, že Českými hrami v Pardubicích by se měl tým fanouškům rehabilitovat za nevydařený šampionát ve Stockholmu. „Vždyť je tu polovina jiných hráčů,“ říká trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Alois Hadamczik na tréninku hokejové reprezentace před Českými hokejovými hrami.

Článek
Fotogalerie

Kvůli únorovým olympijským hrám začínáte sezónu netradičně brzy, ještě před startem klubových soutěží. Limitoval vás tento fakt při výběru hráčů, kteří se na Českých hrách v Pardubicích objeví?

Nominaci musíme dělat podle zkušeností z loňska, nejde se přijít podívat na přátelské utkání a někoho povolat jen proto, že zrovna dal dva góly. Stejně tak nelze postavit jen samé mladé, neboť hrajeme pod hlavičkou národního týmu a máme povinnost postavit co nejlepší tým.

Zápasová praxe hráčům bude chybět, čím ji tedy nahradit?

Samozřejmě nemůžeme zaručit, že ten který hráč už teď má nejlepší formu. Tím spíš musí mužstvo zdobit nasazení vůle a bojovnost. Od toho se musí vše odvíjet, zbytek přijde pak.

Už dříve jste prohlásil, že hráči působící v Evropě právě teď mají šanci vám ukázat, že si zaslouží být ve výběru pro Soči. Může si ji některý z nich vysloužit už po tomto turnaji?

V očích všech hráčů vidíte, že rádi byli mezi adepty na olympiádu. Hrajeme se silnými týmy Švédska, Ruska a Finska a povedený turnaj hráči pomůže a posune ho výš. A pakliže svůj výkon na dalším turnaji zopakuje, už člověk začne uvažovat o tom, že to není náhoda. Spousta hráčů z Evropy nás na posledním mistrovství světa nezklamala. Je to pro ně velká výhoda, protože někteří kluci z NHL nám nesplnili to, co jsme chtěli. Tedy střílení branek, koncovka byla žalostná.

Cítíte, že by se teď mužstvo mělo v očích fanoušků rehabilitovat, když na šampionátu vypadlo už ve čtvrtfinále?

Vůbec ne! Vždyť je tu teď polovina jiných hráčů, tak bych to nespojoval s rehabilitací za ty druhé. Kluci se rehabilitovali tím, že dva roky po sobě předváděli velmi dobré výsledky v Euro Hockey Tour - jednou jsme ji vyhráli, podruhé skončili druzí. I teď se hráči budou chtít předvést, když na sobě mají dres národního týmu. A samozřejmě je tu vidina zmíněné olympiády i mistrovství světa.

Po roce se do nároďáku vrací Roman Červenka. Jak odhadujete jeho šance?

Když působil v Evropě, tak dokazoval, že je to velký hráč, že umí dát gól. Teď se vrátil z NHL, je v dobrém týmu (Petrohradu v KHL), takže pokud bude ve formě a zdravý, určitě je adeptem pro olympiádu. Jeho schopnosti a výkony z minulosti jej opravňují k tomu, že má velkou šanci. Ale nevyzvedával bych teď jenom Romana Červenku. Je tu spousta hráčů, kteří nakonec můžou jet, ale záleží na výkonech.

A co Tomáš Rolinek, vyhlášený srdcař, který v Pardubicích bude plnit funkci kapitána?

Začíná od nuly, dva roky byl mimo hru. Dostává ode mě šanci, aby opakovaně na turnaji dokázal, že se vrátil zpátky do velkého hokeje. Vždy to v sobě měl, jen to teď musíme najít, protože poslední dva roky, ať už kvůli zdraví nebo jiným věcem, dobré nebyly.

Po mistrovství světa jste avizoval, že větší herní prostor dostane Jan Kovář, od nadcházející sezóny posila Magnitogorsku. Splníte to?

Bude hrát v jedné z prvních dvou formací a dostane k sobě dobré spoluhráče - tedy napravo Irgla a doleva Červenku. To vše kvůli tomu, aby se projevil jako v extralize za Plzeň, kde byl famózní.

Reklama

Související témata: