Hlavní obsah

Červenka zase hraje v první lajně. Nebýt to ale Petrohrad, tak bych v NHL zůstal, tvrdí

Martin Kézr a Marek BurkertPrávo

O NHL vždycky mluvil jako o vysněné lize, v zámoří ale nakonec strávil jen pár měsíců. V dresu Calgary se neprosadil, jak doufal, a tak Roman Červenka kývl na luxusní nabídku petrohradských oligarchů. „NHL pro mě ale není uzavřená kapitola,“ tvrdil sedmadvacetiletý útočník s pověstí mimořádného střelce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Roman Červenka během tréninku hokejové reprezentace v Pardubicích.

Článek

Za národní tým jste nehrál od konce roku 2011, jste před pardubickým turnajem nervóznější než jindy?

Já to tak neberu, že jsem v nároďáku nebyl nějak dlouho. Prostě se těším na zápasy.

Jak proběhlo těch pár týdnů, co se na novou sezónu chystáte v Petrohradu?

Zatím je všechno jen příprava. Uvidíme, jak se to rozjede. Máme hodně kvalitní mančaft, teď jde o to, aby se to dobře poskládalo.

Můžete popsat, proč jste nakonec zakotvil v Rusku a rozloučil se s NHL?

Skončila mi smlouva v Calgary a práva v KHL na mě vlastnil Lev Praha. Tam proběhla nějaká výměna a pak jsme jednali s Petrohradem.

O zámoří už tedy nechcete slyšet?

Já si tam hokej moc neužíval. Bylo to takový divný. Člověk byl na něco zvyklý, radost z hokeje jsem tam neměl. Petrohrad je navíc jedna z nejlepších organizací v KHL...

Takže je pro vás NHL uzavřená kapitola?

Těžko říct, mám smlouvu na tři roky. Uzavřená kapitola to není, dál beru NHL jako nejlepší ligu. Když se tam vrátím, budu jen rád, ale teď nemá cenu se o tom bavit.

Pro hráče, který šel do zámoří později, jistě nebyla příjemná zkušenost, když vás kouč nechával na střídačce. Nepřemýšlel jste o tom, že byste třeba ještě rok v zámoří překousl?

Přemýšlel jsem o tom intenzivně. Nebylo to jednoduchý. Kdyby to nebyl Petrohrad, tak bych v NHL možná zůstal. Ale prostě přišla nabídka a já se rozhodl.

Změní se nějak vaše role v týmu, když se vaším spoluhráčem stal hvězdný Ilja Kovalčuk?

To je pro nás dobrá posila, dobrý hráč. V tak nabitém mužstvu jsem ještě nehrál. Konkurence je velká, velká jsou i očekávání.

Však si můžete zahrát v jednom útoku právě s Kovalčukem...

Nevím, co má kouč v plánu, v přípravě jsme zatím hráli s Martenssonem a s Thoresenem, ale tam je vlastně jedno, s kým hraješ. Nechci to zase nějak nafukovat, abychom pak taky něco předvedli, ale jsou tam fakt dobří hokejisti. A to s námi Kovalčuk zatím ani nebyl (trénoval v Americe – pozn.), tak uvidíme po jeho příjezdu.

Finský kouč Jalonen si vaše výkony v přípravných zápasech pochvaloval...

Však já se cítím v pohodě. Uvidíme postupem času, ale na nějaká hodnocení je dost brzy. Člověk je ale rád, že je zase v první lajně, chodí na přesilovky, je to úplně jiná role než v Americe...

Ale možná srovnatelný nebo i větší tlak, ne?

Já jsem radši, když ten tým trochu stojí na mně, hraje se mi líp.

Reklama

Související témata: