Hlavní obsah

Olympiáda v Soči? Pro evropské hráče motivace, sen i chiméra

Pardubice

Když zámořští experti z oficiální stránky NHL tipovali českou nominaci na olympiádu v Soči, nevešel se jim tam ani jeden hráč z Evropy. Členové výběru Aloise Hadamczika na pardubickém turnaji ale vědí, že šance existuje a je potřeba se o ni porvat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Alois Hadamczik (druhý zleva) udílí pokyny obránci Jakubu Nakládalovi (v bílém dresu). Vpravo naslouchá další zadák Marek Trončinský.

Článek

Třeba Jaromír Jágr je přesvědčen, že na olympiádě uspěje tým, který bude mít v sestavě hráče zvyklé na široký led. Rusové už dali najevo, že kontingent z KHL bude u nich hrát velkou roli. „Míst bude málo, přednost dostanou hráči z NHL, ale budeme se snažit dokázat, že na to máme taky," tvrdil gólman Petrohradu Alexander Salák.

„Každý ví, že je olympijská sezóna, a kdo říká, že ho to nezajímá, lže. Dostanete pozvánku do reprezentace a začnete dumat, jestli je šance. Musíte být realista, nestresovat se, ale chtít se předvést," rozjímal brankář Jekatěrinburgu Jakub Kovář.

Hráči z Evropy v českém týmu na ZOH
1998 Nagano: 12
Beránek, Čaloun, Čechmánek, Dopita, Hejduk, Hnilička,
F. Kučera, Moravec, Patera, L. Procházka, V. Růžička, Špaček
2002 Salt Lake City: 3
Čajánek, Patera, M. Sýkora
2006 Turín: 2
Hnilička, Salfický
2010 Vancouver: 7
Blaťák, Čajánek, Červenka, Jágr, Rolinek, Štěpánek, Vašíček

Hadamczik už jednou olympijskou nominaci tvořil, před Turínem se do ní vešel z Evropy jen gólman Hnilička, jehož v průběhu turnaje doplnil náhradník Salfický. „Všichni víme, jakou sílu máme v NHL, ale jedno, dvě, tři místa pro hráče z Evropy se snad najdou," doufal obránce Lva Ondřej Němec. „Někdy se v kabině vedou řeči o tom, kdo to má jisté, ale to jsou spíš jen takové narážky," doplnil spoluhráče Jakub Nakládal. „Kdyby to vyšlo, bylo by to neskutečné..." zasnil se.

Jiní ale divoké olympijské sny nemají. „Každý si dovede spočítat, jaké asi bude složení týmu. Pro mě je to vzdálená meta, Soči v hlavě nemám. Navíc finská liga nebude mít olympijskou pauzu, v Jyväskylä budu mít program i během her," povzdechl si Petr Hubáček. „Nejlepší bude se tím nezabývat. Já se připravoval na sezónu jako každý rok," přemítal petrohradský Roman Červenka, který má ale z pardubického výběru do Soči možná nejblíž.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články