Hlavní obsah

Začíná olympijská sezóna, nároďák do ní vstupuje domácím zápasem s Finskem

Pardubice

Netradičně ještě před startem klubových soutěží se letos hokejistům rozebíhá reprezentační sezóna. Důvodem jsou únorové olympijské hry v Soči, o něž se hráči působící v Evropě začnou ode dneška prát na Českých hokejových hrách v Pardubicích, prvním seriálu Euro Hockey Tour. Úvodním soupeřem Hadamczikových svěřenců jsou od 17 hodin Finové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Koukal v souboji s Finem Aaltonenem

Článek

Převážnou část nominace pro olympijský turnaj zaplní hráči ze zámoří, pro ty z Evropy počátkem dneška začíná období, ve kterém mají reprezentační trenéry přesvědčit, že právě oni by si zasloužili jet do Soči také.

„Hrajeme se silnými týmy Švédska, Ruska a Finska a povedený turnaj hráči pomůže a posune ho výš. A pakliže svůj výkon na dalším turnaji zopakuje, už člověk začne uvažovat o tom, že to není náhoda. Na mistrovství světa nás spousta hráčů z Evropy nezklamala, na rozdíl od těch z NHL, kteří nesplnili to, co jsme chtěli," říkal Alois Hadamczik, když se tým sešel v Pardubicích, kde reprezentace nastoupí takřka po deseti letech.

Českému týmu se v poslední době na Euro Hockey Tour daří, vždyť předloni celý turnaj ovládl, loni zase obsadil druhou příčku. Hadamczik však očekává razantní zlepšení v ofenzivní činnosti. „Minulou sezónu jsme měli dobrou obranu, dostávali jsme málo gólů, tak musím zaklepat na dřevo, aby to tak zůstalo. Musíme ale zapracovat na útoku, protože koncovka byla žalostná. Loni jsme měli průměr 1,5 gólu na zápas, a přesto jsme skončili druzí," uvědomuje si trenér.

V brance se Salákem

Jako první se jeho družině postaví do cesty Finové. S výběrem Suomi sehrála reprezentace v loňské sezóně čtyři zápasy, úspěšnost měla padesátiprocentní. Po výhře 1:0 v Turku následovaly porážky 2:3 v Helsinkách a 0:3 v Malmö, aby pak v Brně přišlo vítězství 3:2.

„Fini hrají vždycky svůj klasický styl, že hodně nahazují puky, napadají a bruslí. Musíme pomoct bekům dozadu, zbrzdit jejich první hráče, ať mají trošku času na rozehrávku a mohou dát puky dopředu. My naopak půjdeme proti nim v rychlých protiútocích," plánuje si Zbyněk Irgl, který nastoupí na levém křídle elitní formace s Janem Kovářem a Červenkou.

Do branky Hadamczik ve čtvrtek pošle Alexandra Saláka, v obraně bude točit šest obránců a hrát na kompletní čtyři útoky. Po souboji s Finy čeká nároďák v sobotu Švédsko a o den později turnaj zakončí duelem proti Rusku.

Předpokládaná sestava ČR:
Salák - Barinka, Krajíček, Němec, Čáslava, Nakládal, F. Novák - Irgl, Jan Kovář, Červenka - Petružálek, Vrána, Rolinek - Kašpar, Novotný, Hubáček - I. Rachůnek, Koukal, Vondrka.

Reklama

Související témata: