Hlavní obsah

Říkat hráčům v reprezentaci, že musejí chodit před branku? diví se Augusta Hadamczikovi

Praha

Strašák z loňské sezóny si hokejová reprezentace přenesla i do té aktuální. České hry v Pardubicích znovu ukázaly, že zatímco defenziva nároďáku funguje na solidní úrovni, soužení se v koncovce přetrvává. Tři góly ve čtyřech zápasech, to je nelichotivá vizitka. „V současné době prostě nemáme hráče, kteří by byli vyloženými střelci,“ říká pro Sport.cz Josef Augusta, který coby asistent kouče Hlinky figuroval u triumfu na MS 1999 a z pozice hlavního trenéra dovedl mužstvo ke zlatu na šampionátech 2000 a 2001.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

I kouč Alois Hadamczik si několikrát během úvodního turnaje sezóny posteskl, že by si od svých svěřenců představoval mnohem větší důraz v koncovce a ochotu chodit do předbrankového prostoru, kde sice hokej bolí nejvíc, ale právě odtud padá velké procento branek.

„I mně chyběla větší agresivita. Chvilkama sice hráli líbivě, gólmani soupeřů měli hodně zásahů, ale střelba přicházela z nepřipravených pozic. A když už ve střeleckém prostoru byli, naopak se ještě snažili přihrávat. Jakoby hráči měli strach vzít zodpovědnost na sebe," všiml si Vladimír Martinec, asistent trenéra na zlatých mistrovstvích světa v letech 1999 až 2001.

„Všechno je to o osobní statečnosti. Málo chodíme do branky, kde to bolí. Jsou dva tři hráči, kteří to dělají, ale to je strašně málo. Teď je otázka, jestli se hráči bojí, nebo je to jejich styl," pokládá otázku Martinec.

Dejte šanci hráčům z extraligy, nabádá Augusta

Hadamczik svému týmu stále opakoval, že chodit před bránu je nutnost, dokonce i video se sestřihy, jak to dělají elitní čeští zámořští hráči, použil.

„Je to jen můj názor, ale v národním mužstvu přece nemůže trenér hráčům říkat, že musejí chodit před bránu. To jde říkat tak juniorům nebo extraligovým hráčům. V reprezentaci to každý musí mí zažité, jsou to hotoví hráči," podivuje se Augusta, v dalším ale dává současného lodivodovi nároďáku za pravdu. „Souhlasím s Hadamczikem, že nemáme vysoké a silné útočníky typu Dopity, kteří dokáží chodit před bránu a vždycky si tam zjednají respekt. Snad jen Novotného, ale to je všechno."

Jak tedy mizérii v koncovce konečně prolomit? „Problém je, že ve všech evropských soutěžích máme střelců jako šafránu. Kdybychom je měli, nevěřím tomu, že by o nich trenéři národního mužstva nevěděli," tvrdí Augusta, podle kterého nastal čas vyzkoušet nové hráče z domácí nejvyšší soutěže.

„Trenéři by se měli začít dívat do české extraligy a hráče hledat a hledat. Myslím, že v extralize se objeví hráči, musí se jim ale dát šance, aby ukázali, že na to mají," nabádá jihlavská legenda.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články