Hlavní obsah

Červenka už má po návratu do Evropy zase chuť do hokeje. NHL bych ale šel zkusit znovu, říká

Jan ŠkvorSport.cz

Chtěl reprezentačnímu kouči Hadamczikovi ukázat, proč se pohybuje mezi nejproduktivnějšími hráči Kontinentální ligy a hlasitě si říct o místo pro únorové olympijské hry v Soči. Nakonec z toho ale sešlo. Útočníka ruského Petrohradu Romana Červenku na turnaj Karjala nepustí bolesti zad vystřelující až do nohy.

Foto: Petr Horník, Právo

Český hokejový útočník Roman Červenka na reprezentačním srazu.

Článek

„Nejsem v takovém stavu, abych mohl hrát. Pak nemá smysl do nároďáku chodit," řekl v úterý dopoledne Červenka, když stejně jako předchozí den absolvoval vyšetření u reprezentačního fyzioterapeuta Michala Truce. „Bolest bohužel neustoupila, noha mě pořád táhne. Když ji mám nataženou, vůbec se nemůžu ohnout dolů. Jako kdyby mě někdo zezadu kousal do stehna."

Podle doktorů je nejspíš příčina problému v zádech. „Nevím, za jak dlouho se to spraví, ale věřím, že do týdne to bude dobré. Chce na tom ale dál pracovat," uvědomuje si sedmadvacetiletý forvard a doufá, že mu v Petrohradu nebudou dělat problémy a povolí mu léčbu doma. „V české lékaře mám přeci jen větší důvěru, tak doufám, že to nechají na mně."

Rusové už olympiádou žijí

„Chci být co nejrychleji zdravý, abych mohl hrát jak za Petrohrad, tak v prosinci za nároďák," vyhlíží už turnaj Euro Hockey Tour v Soči, který je pro hráče působící v Evropě poslední možností, jak svými výkony přesvědčit trenéry, že si zaslouží být v olympijské nominaci. „Samozřejmě bych si na olympiádě strašně rád zahrál, ale teď nemá cenu nad tím moc přemýšlet. Zvlášť když vidíte, co všechno vás může potkat."

Už nyní, tři měsíce před startem olympijských her, Čerevnka pociťuje, že Rusové vrcholnou akcí příštího roku, žijí. „Je to znát na každém kroku, všechno se k ní upíná. Rusy celá akce stojí dost peněz, na všem si dávají záležet, tak doufám, že se jim olympiáda povede."

I přes absenci na Karjale však Čerevnka podle Hadamczika stále patří mezi hlavní evropské adepty na olympiádu. V Petrohradu totiž mistr světa z roku 2010 zaznamenal 26 bodů z 25 zápasů, což jej v kanadském bodování KHL řadí na čtvrté místo. „Jsem spokojený, není na co si stěžovat. Podmínky jsou výborné, všichni se snaží, aby hráči měli komfort. I když NHL to prostě není," přiznává útočník.

V NHL spousta slibovaných věcí neplatí

„Hraju v prvních lajnách, cítím se pro klub důležitý a zase mám chuť do hokeje. Baví mě to a na zimák chodím rád," užívá si Červenka působení v bohatém klubu, který je aktuálně na čele KHL. Pomalu tak zapomíná na uplynulý ročník v Calgary, který se nevyvíjel dle jeho představ a po pouhé sezóně se tak rozhodl dát NHL sbohem a vrátit se do Evropy.

„Když mě brali, tvrdili mi, jakou mi dají šanci, ale skutečnost byla jiná. Štvalo mě to, teď už aspoň vím, že v hodně případech, co v NHL říkají, pak neplatí. Zezačátku jsem hrál dobře, ale nedával jsem góly. A to pak jste první na řadě. Spoustu tréninků jsem najednou absolvoval jen ve žlutém triku jako náhradník a to mě nebavilo," říká Červenka.

Za vedením klubu dokonce v průběhu sezóny přišel s návrhem na výměnu do jiného klubu. Marně. Prý je pro mužstvo stále potřebný. „Jenže nebylo mi osmnáct, abych si říkal, že musím být trpělivý, že to za rok nebo dva bude lepší. Rok hokejového života je v mém věku, kdy bych měl být na vrcholu, dost. To jen Jarda Jágr bude hrát do padesáti," vysvětluje, proč se vrátil.

Rozhodnutí vrátit se do Evropy nelituje

Kroku opustit nejlepší hokejovou soutěž na světě tak brzy nelituje. „Člověk by nikdy neměl litovat rozhodnutí, která učinil. Nemá to cenu. NHL pořád respektuju a vždycky budu, o tom žádná. Byla to výborná zkušenost," stojí si za svým Červenka, jemuž v Petrohradu běží smlouva ještě další dvě sezóny.

Existuje šance, že by se poté ještě jednou vydal zkusit štěstí do NHL? „Teď je předčasné o tom mluvit. Kdyby se ale naskytla nějaká dobrá možnost, klidně bych to šel zkusit znovu. Už vím, jak to tam chodí a bylo by to pro mě jednodušší."

Reklama