Hlavní obsah

Hadamczik letí v sobotu ráno na inspekci za oceán, první část olympijského týmu oznámí 27. prosince

Praha

Už má zabaleno a v sobotu brzy ráno odletí za oceán. Reprezentační trenér Alois Hadamczik tam navštíví sedm zápasů NHL, v nichž by měl na vlastní oči vidět v akci dvacet českých hokejistů, které v září zapsal na širší olympijský seznam. Jedině z něj může vybírat při nominaci do Soči, kterou by měl podle dosud platných dohod oznámit v přímém televizním přenosu večer 27. prosince. Tedy její základ, odhadem asi osmnáct hráčů. Zbývající členy mužstva pak snad bude smět doplnit do poloviny ledna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Hadamczikova inspekční cesta do USA, kterou podniká spolu s manažerem Janem Černým, začíná na Floridě a domů se vrátí v úterý 10. prosince linkou z New Yorku. „Chci hráče NHL vidět v zápasech, mluvit s nimi o jejich pocitech ze hry i případné roli v olympijském týmu," tvrdí trenér.

„Určitou představu o výkonnosti těch kluků mám, ale osobní kontakt ničím nenahradíte, i když většina z nich pode mnou i hrála. Zvědavý jsem hlavně na ty mladší, kteří ještě nikdy nereprezentovali, jako třeba Gudas s Palátem. Jsem si ale samozřejmě vědom, že podle jednoho zápasu se toho moc posoudit nedá," přiznává Hadamczik, jenž se chystá promluvit i se svým asistentem Františkem Musilem, jenž hráče v zámoří sleduje pravidelně.

Začátkem ledna se Hadamczik chce vydat do zámoří ještě jednou s generálním manažerem Slavomírem Lenerem. Zatím počítá s tím, že konečnou nominaci na ZOH oznámí ve dvou částech. „Taková je předběžná dohoda všech evropských zemí," tvrdí.

O výběru má z osmdesáti procent jasno

„Kdybych byl ale nucen sdělit kompletní mužstvo už toho 27. prosince, změnila by se podoba a charakter lednové cesty, nebo bych ji nepodnikal vůbec. Musím počítat s různými variantami," tvrdí reprezentační kouč. Na rovinu ale přizná, že má zhruba z osmdesáti procent jasno, jak bude výběr do Soči vypadat, pokud budou uvažovaní hráči zdravotně v pořádku.

Vedle olympijského týmu ale musí kouč s předstihem řešit i složení výběru, který se v prosinci představí na Channel One Cupu. „Už nyní jsme si určili širší výběr zhruba šesti pětek. Asistent Pepa Paleček i Sláva Lener budou samozřejmě chodit na extraligu a hráče pozorovat. Až se vrátím, tak nominaci doděláme," řekl Hadamczik, který sestavu pro třetí díl Euro Hockey Tour oznámí hned další den po návratu ze zámoří a dá se očekávat určitá obměna sestavy po neúspěchu na Karjale.

Zápasy, které Hadamczik uvidí během své cesty do zámoří
25. listopadu: Florida (Tomáš Fleischmann) - Philadelphia (Jakub Voráček).
27. listopadu: Tampa Bay (Radko Gudas, Ondřej Palát) - Philadelphia (Jakub Voráček).
30. listopadu: Phoenix (Martin Hanzal, Radim Vrbata, Zbyněk Michálek) - Chicago (Michal Rozsíval).
3. prosince: Washington (Michal Neuvirth, Martin Erat) - Carolina (Jiří Tlustý, Radek Dvořák).
5. prosince: St. Louis (Roman Polák, Vladimír Sobotka) - NY Islanders (Radek Martínek).
6. prosince: Carolina (Jiří Tlustý, Radek Dvořák) - San Jose (Tomáš Hertl, Martin Havlát).
7. prosince: NY Rangers - New Jersey (Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Marek Židlický).
V závorkách jsou uvedeni jen adepti olympijského startu, vedle nich hraje ještě Andrej Šustr za Tampu a Rostislav Klesla za Phoenix.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko