Hlavní obsah

Švédsko jako strašák. Potkat tohle nás, bylo by to smrtelné, ví svaz před domácím MS

Praha

Letos v květnu sice před vlastními fanoušky získali titul mistrů světa, jinak však šampionát dopadl pro Švédy fiaskem. Za poslední dva roky, ve kterých pořádali MS společně se sousedním Finskem, prodělali Švédové astronomických dva a půl miliónu eur. Velké memento pro Českou republiku, která mistrovství pořádá v roce 2015 v Praze a Ostravě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Článek

Byl to v květnu tristní pohled do ochozů stockholmské haly Globen. Vyjma zápasů Tří korunek fanoušky šampionát vůbec netáhl, a ti, kteří přišli, většinou slyšeli takřka každé slovo hráčů na ledě. Vysoká cena vstupenek prostě lidi odradila.

„Právě zkušenosti z posledních dvou šampionátů nás vedou k tomu, že je třeba velmi citlivě zvažovat a kategorizovat cenu vstupenek," uvědomuje si prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král. „Nechtěli bychom dopadnout jako Švédové, kteří s cenami vstupenek museli jít v průběhu šampionátu dramaticky dolů," přidává generální sekretář ČSLH a místopředseda organizačního výboru MS 2015 Martin Urban.

„Je to pro nás varování a vztyčený prst. Kdyby něco podobného potkalo nás, bylo by to smrtelné. Rozpočet máme samozřejmě nastavený tak, abychom neskončili v mínusu. Chtěli bychom na domácím šampionátu vydělat, ale přesné číslo si říct netroufnu," tvrdí Král.

Domácí MS 2004 drží rekord v návštěvnosti

Česká republika (i v součtu s Československem) se chystá na jubilejní desáté mistrovství v domácím prostředí, přičemž to poslední v roce 2004 se zapsalo do historie. Zápasy v Praze a Ostravě navštívilo 552 097 fanoušků, žádný jiný šampionát se lepšími čísly pyšnit nemohl. I proto, že se v Praze hrálo v nově vybudované Sazka areně (dnešní O2 areně). „Efekt nové haly nebyl zanedbatelný. Spousta lidí spojila návštěvu šampionátu s ní. Byli na ni zvědaví," uvědomuje si Král.

„Nechci říkat, že teď rekord překonáme, ale přiblížit se k němu chceme. A v žádném případě nehodláme dopustit, aby se hrálo před opticky prázdnými tribunami," vyhlašuje Urban. Nejen jemu je však jasné, že svaz nebude moci počítat s takovým ziskem, jaký vygeneroval poslední domácí šampionát. Tehdy skončil přebytkem okolo 60 miliónů korun.

„Náklady na pořádání mistrovství světa raketově vzrostly, což mě mrzí, ale nic s tím neuděláme. Kdyby podmínky zůstaly stejné jako před deseti lety, šli bychom do mistrovství s tím, že chceme vydělat sto až sto dvacet miliónů. Teď ale musíme cíle regulovat," připomíná Král fakt, že zatímco v roce 2004 činila sazba DPH pět procent, nyní je o deset procent vyšší.

Kolik budou stát vstupenky?

A protože prodej vstupenek tvoří až devadesát procent příjmů, musí svaz nastavit jejich vhodnou cenu, aby tribuny nebyly poloprázdné. „Učiníme to ale až v momentě, kdy budeme znát rozpis zápasů. Každopádně vstupné, to je alfa a omega ekonomiky celého mistrovství," ví Urban.

Podle něj diváci za lístky na zápasy v základních skupinách zaplatí v řádu stovek, na atraktivnější duely částka přesáhne tisícovku. V play off pak cena bude odpovídat standardu při minulých šampionátech. „Čím více se nám podaří získat veřejných prostředků, tím více pak nemusíme při stanovování cen riskovat," doplňuje generální sekretář s tím, že svaz počítá s obratem 470 miliónů korun.

Organizátoři v Ostravě, kde se představí slovenská reprezentace, mají již třicetimiliónovou dotaci od města a stejně velkou sumu i od moravskoslezského kraje. Praha, kde své zápasy sehraje český nároďák, o podpoře od města a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zatím jedná. Král však odhaduje, že dohromady by obě města mohla získat okolo 100 miliónů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko