Hlavní obsah

Hokejová reprezentace začala ve Varech s přípravou na MS

PRAHA

Česká hokejová reprezentace v úterý začala v Karlových Varech první fázi přípravy na mistrovství světa v Rakousku. Hlavní kouč Vladimír Růžička přivítal širší pětadvacetiletý kádr, v němž je i řada nadějných hráčů, kteří týmu pomohou jen příští týden v duelech se Slovenskem.

Článek

Na první soustředění dorazil i litvínovský obránce Jiří Šlégr, který původně v Růžičkových plánech pro šampionát nefiguroval. Dodatečnou pozvánku dostal olympijský vítěz z Nagana a držitel Stanleyova poháru s Detroitem až v pátek.

"Nechal jsem si to projít hlavou. Pak jsme se spolu bavili a řekl mi, že se o nominaci porve a že má takové situace rád. Skládání mužstva je obtížené, mohli bychom dát dohromady dvě reprezentace," řekl dnes Růžička novinářům.

Naopak další olympijský vítěz z litvínovské líhně Martin Ručinský věděl o zájmu dlouho a k mistrovství světa směřoval svůj návrat k hokeji, přestože soutěžní zápas hrál naposledy 9. ledna. Po potížích s břišním svalstvem nehrál, v zámoří absolvoval operaci a na ledě začal lehce trénovat v neděli. "Martinův start na šampionátu necháváme otevřený. Tento týden bude lehce trénovat a sám pozná, jak to půjde. Podle toho se pak budeme řídit," uvedl Růžička.

Přípravu ve Varech Růžička přenechal asistentům

Přípravu v Karlových Varech přenechá hlavní kouč asistentům Ondřeji Weissmannovi, Radimu Rulíkovi a Marianu Jelínkovi. Ve středu se Růžička postaví v Třinci na lavičce dorostenců Slavie v rozhodujícím finále extraligy, pak bude několik dnů odpočívat.

"S dorostem je to takové odpočinkové, s extraligovým play off se to nedá srovnat. Chci si pak ještě odpočinout. K mužstvu se připojím v úterý či ve středu na dalším soustředění v Kravařích a už s ním zůstanu," řekl Růžička. Na práci u reprezentace se hodně těší. "Jde o mistrovství světa, takže je to podobné jako na Světovém poháru. Moje trenérská dráha není ještě tak dlouhá, těším se," dodal.

V Kravařích se připojí další hokejisté a tým čekají přípravné zápasy se Slovenskem. První v Nitře 7. dubna a druhý v Brně o den později. "V Karlových Varech jde především o to, aby se ti hráči, kteří se nedostali do play off nebo vypadli, udržovali ve formě na ledě," řekl reprezentační kouč.

"V Kravařích se v pondělí připojí Tomáš Vokoun, Marek Židlický má antibiotika a měl by přijet v úterý," uvedl Růžička. Vokounovi se závěr čtvrtfinále v IFK Helsinky nevydařil, ale kouče to neděsí. "Tomášovi věřím. Je to nejvíce prověřený brankář u nás. Sezona mu sice úplně nevyšla, ale to se stává. Máme měsíc, aby se dalo vše do pořádku."

Hráči dostanou čas na odpočinek

S dalšími hráči se bude bavit o jejich případných šancích. "Chci dnes mluvit s Petrem Sýkorou z Magnitogorsku, ale nechci se k jeho šancím moc vyjadřovat. Nejdříve si s ním promluvím," řekl Růžička. Hráčům chce dát po náročné klubové sezoně i čas na odpočinek. S českobudějovickým duem Václav Prospal, Radek Dvořák počítá až na další přípravu do Znojma, která začne 10. dubna.

Růžička pozorně sleduje i vývoj semifinálových sérií a v týmu Vítkovic si vyhlédl i jedno nominační překvapení - Václava Varaďu. "Líbí se mi, jak hraje. Sledoval jsem ho celou sezónu. Je to bulldog a takové hráče potřebujeme. Až Vítkovice dohrají, zapojí se do přípravy," uvedl Růžička. S některými hráči napevno počítá, jiní o nominaci bojují.

"Hráči to vědí, ale nechci to říkat do médií. Mužstvo by mělo mít podobnou podobu jako na Světovém poháru, ale určité změny tam budou. Důležité je, aby byli stoprocentně zdraví. Uvažoval jsem třeba o Tomáši Vlasákovi, ale podle Pavla Koláře musí se zraněným loktem na operaci." Na příští soustředění kouč počítá vedle Hniličky a Fischera i s dalšími libereckými hráči Vrbatou a Kotalíkem.

Jágr se zapojí až na závěr

Finalisty extraligy či největší hvězdu Jaromíra Jágra bude mít reprezentační kouč k dispozici až na závěr. Růžička věří, že si Jágr formu z Ruska udrží i na šampionát. "Je to zkušený hráč, hodně na něj v Omsku sází. Hlavní je, aby mu vydrželo zdraví," řekl Růžička. Přemýšlet bude na tím, koho k Jágrovi postaví. "Nějaké varianty budou. Lajna Jágr, Prospal, Straka byla na Světovém poháru velice silná, i když vazba Prospala s Dvořákem také velmi dobře fungovala."

Po přípravě v Karlových Varech a Kravařích budou hokejisté od 10. do 14. dubna ve Znojmě. Mezitím se utkají dvakrát s Rakouskem - 12. dubna v Břeclavi a o dva dny později ve Znojmě. Od 18. dubna pokračuje soustředění v Praze, v pátek 22. dubna sehraje tým v Litvínově první duel s Finskem, v němž bude bojovat o konečné třetí místo v Euro Hockey Tour.

O dva dny později je v Helsinkách na programu odveta. Od 26. do 29. dubna se uskuteční finální fáze přípravy opět v české metropoli a zápasová generálka s Kanadou bude 28. dubna v pražské T-Mobile Aréně.

Nominace na úvodní přípravu na MS:
Brankáři: Tomáš Pöpperle (Sparta Praha), Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Miroslav Kopřiva (Kladno),
obránci: Tomáš Kaberle, Martin Ševc (oba Kladno), Lukáš Poživil, Jiří Šlégr (oba Litvínov), František Kaberle (MoDo Hockey/Švéd.), Jan Hejda (CSKA Moskva/Rus.), Jaroslav Špaček (Slavia Praha), Karel Pilař (Sparta Praha), František Ptáček (Karlovy Vary),
útočníci: David Výborný, Jan Hlaváč, Martin Havlát, Rostislav Olesz, Tomáš Netík (všichni Sparta Praha), Josef Vašíček, Lukáš Havel, Radek Dlouhý (všichni Slavia Praha), Miloslav Hořava, Vítězslav Bílek (oba Kladno), Martin Ručinský (Litvínov), David Ludvík (Znojmo), Martin Straka (Plzeň).

Reklama