Hlavní obsah

Rodí se tým pro olympiádu, kdo do útoku k Jágrovi? Podle Sport.cz nejspíš Plekanec a Hertl

Praha

Olympijský hokejový tým pro únorové hry v Soči bude z drtivé většiny složený z hráčů NHL. Na počet reprezentantů z evropských soutěží zřejmě postačí jedna ruka. Takové závěry vyplývají z hodnocení inspekční cesty do zámoří, kterou podnikl kouč Alois Hadamczik. Definitivní nominaci na ZOH, v níž by měli být tři brankáři, osm obránců a čtrnáct útočníků, oznámí trenér 7. ledna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Plekanec (vlevo) s Jaromírem Jágrem táhli během výluky NHL Kladno. Opráší spolupráci i na ZOH v Soči?

Článek

Během dvou týdnů putování po americkém kontinentu stihl naživo vidět osm utkání. „Osobně jsem mluvil přibližně s dvaceti kluky, s mnoha dalšími jsem byl v kontaktu přes telefon. Potěšitelné je, že každý z nich by chtěl do Soči jet," říká Hadamczik a na rovinu potvrzuje, že počítá s pátou olympijskou účastí Jaromíra Jágra.

„Jarda se staví k Soči velmi pozitivně, a pokud mu zdraví vydrží, tak tam rozhodně pojede," tvrdí trenér. Podle Sport.cz je však nepravděpodobné, že by Jágr hrál v jedné lajně s klubovým spoluhráčem z New Jersey Patrikem Eliášem. Na post centra k české legendě s číslem 68 se zdá vhodnější Plekanec a elitní útok by mohl doplnit nejproduktivnější nováček letošní sezóny v NHL Hertl. „Patří mezi mladé, kteří si hodně nahlas říkají o šanci. Stejně jako třeba Gudas, i když ten ještě nikdy za národní tým nenastoupil," tvrdí Hadamczik.

Pochybnost nemá o brankáři Pavelcovi, obránci Židlickém nebo dalším útočníkovi Eliášovi. „Nerad bych zatím víc mluvil o konkrétních jménech. Dosud jsem si tak maximálně u patnácti hráčů jistý, že je do Soči vezmu. O dalších ještě určitě bude diskuse, do nominace pořád zbývají čtyři týdny," říká Hadamczik. Z těch, co nastupují v NHL, se debata dá očekávat třeba kolem startu Hemského nebo Vrbaty, kteří ale v sestavě Sport.cz pro ZOH nefigurují.

Vrásky dělá kouči zdravotní stav Hejdy

Trenér chce rozhodovat podle interní znalosti charakteru a schopností hráčů, rovněž podle aktuální formy, i když je nucen uzavřít kádr měsíc před ZOH. Vrásky mu trochu přidělává nejistá prognóza uzdravení kolena u Jana Hejdy. „Naštěstí výraznější zdravotní potíže nikdo z vážných adeptů zatím nemá," soudí Hadamczik.

Kolik míst by nakonec mohlo zbýt na hráče z Evropy, na to podle kouče musí odpovědět sami hráči. „Čeká nás akce Euro Hockey Tour právě v Soči a vezmu tam ty kluky, kteří se budou moci o olympijské hry ještě v ostré akci porvat," říká kouč otevřeně.

„Adepti nominace tam budou hrát ve třech zápasech o všechno, protože pak už svůj pohled na ně sotva nějak změním," míní Hadamczik. Ve hře se podle Sport.cz zdají být brankáři Salák s Jakubem Kovářem, obránci jako Kaberle a Čáslava, nebo útočníci Červenka, Jan Kovář či Novotný, možná Rolinek.

„Nechtějte po mně jména ještě dřív, než ve středu před polednem oznámím vůbec nominaci na Channel 1 Cup. Připouštím, že ve výhledu pro Soči mám okolo šesti jmen z Evropy, z nich nakonec pojedou tři čtyři. Víc asi ne. Také u soupeřů lze očekávat, že turnaj bude z více než 90 procent o hráčích NHL," uvažuje trenér.

Při konečné tvorbě olympijské sestavy si chce dát pozor na to, aby vybraní hráči byli oddaní roli, kterou dostanou. „Hodně mi záleží na týmové chemii. Důležitý je i charakter hráčů, jak dokáží pracovat pro tým a ze zámoří chci vzít ty, kteří rychle zvládnou adaptaci na široké kluziště. Mužstvo si musí rychle sednout. Než půjdeme v Soči na Švédy, stihneme tam jediný trénink," přemítá Hadamczik.

Hokejová nominace na ZOH v Soči podle Sport.cz
Brankáři
Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL)
Alexander Salák (Petrohrad/KHL)
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Obránci
Marek Židlický (New Jersey/NHL)
Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL)
Jan Hejda (Colorado/NHL)
Roman Polák (St. Louis/NHL)
Radko Gudas (Tampa Bay/NHL)
Michal Rozsíval (Chicago/NHL)
Ladislav Šmíd (Calgary/NHL)
Tomáš Kaberle (Kladno).
Útočníci
Jaromír Jágr (New Jersey/NHL)
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)
Tomáš Hertl (San Jose/NHL)
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
David Krejčí (Boston/NHL)
Patrik Eliáš (New Jersey/NHL)
Roman Červenka (Petrohrad/KHL)
Jiří Hudler (Calgary/NHL)
Milan Michálek (Ottawa/NHL)
Michael Frolík (Winnipeg/NHL)
Martin Hanzal (Phoenix/NHL)
Vladimír Sobotka (St. Louis/NHL)
Martin Erat (Washington/NHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL).

Reklama

Související témata: