Hlavní obsah

Ručinský se ještě musí krotit

PRAHA

Když se Martin Ručinský před sezónou vracel do Litvínova, snil o tom, jak v klubu, v němž hokejově začínal, bude bojovat o extraligový titul. Nakonec však šest zápasů svého týmu v play-off protrpěl mimo led. Náplastí mu může být nominace na světový šampionát do Vídně. Musí si ji ale vybojovat.

Foto: REUTERS

Martin Ručinský

Článek

Čtyřiatřicetiletý útočník nehrál kvůli zranění břicha dva a půl měsíce, problémy nakonec vyřešil až lékařský zákrok, kterému se podrobil ve Spojených státech. "Předtím jsem necítil žádnou změnu k lepšímu. Jezdil jsem po ledě jako panák a nemohl udělat pohyb do strany, maximálně jsem se dokázal obrátit. Teď se mi ale zase vrátila chuť na hokej," líčil potěšeně na reprezentačním srazu v Karlových Varech, kam přijel společně s kamarádem Jiřím Šlégrem, jenž v původní nominaci chyběl.

"U Vládi Růžičky jsem se za něj ale nepřimlouval, spíš jsem byl překvapený, že ve výběru Jirka není," tvrdil Ručinský. "V Litvínově jsem ho totiž viděl každý zápas a v play-off hrál ,Guma' vážně skvěle, proto jsem se divil."

Ve dvou se teď velezkušení borci budou pokoušet propasírovat do týmu pro světový šampionát, což pro ně v minulosti nebylo zvykem. Když byli volní, měli cestu na MS jistou. Letos má ale kouč Růžička zamotanou hlavu z přetlaku skvělých hráčů. "Jsem ale pořád optimista, jinak by nemělo cenu na kemp vůbec jezdit," říká přesvědčeně kmenový hráč kanadského Vancouveru Canucks.

Ručinský nehodlá nic uspěchat

Ručinský však hlavně nehodlá nic uspěchat a břicho chce zatěžovat postupně. "Doktoři mi řekli, že měsíc po zákroku můžu zase začít s tréninkem a ten už uplynul. Musím se ale ještě krotit. Nejde se do toho vrhnout po hlavě. To bych skončil dřív, než bych začal."

Překonávat totiž musí litvínovský odchovanec i podvědomý strach z obnovení zranění. Přesto by rád naskočil do některého z přípravných zápasů. "Snad se dostanu rychle do formy. S fyzioterapeutem Pavlem Kolářem jsme se bavili, že tak do čtrnácti dnů bych už měl být schopen plné zátěže." Co když to ale nepůjde? "To se samozřejmě nikam nebudu cpát. Když nebude zdraví fungovat stoprocentně, tak prostě nikam nepojedu. Vůči klukům v mužstvu by to nebylo fér," je striktní Ručinský.

Reklama