Hlavní obsah

Gólman Salák má na únor jasno. Buď Soči, nebo Dubaj

Praha

Poletí poprvé v životě do Soči a v polovině února by se tam rád znovu vrátil. Brankář Alexander Salák patří mezi pár hokejistů z Evropy, kteří mají reálnou olympijskou šanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Alexander Salák jde na trénink hokejové reprezentace.

Článek

„Viděl bych to tak na osmdesát procent, syrový odhad," usměje se. Hodně může záležet na tom, jak odchytá generálku. Se Salákem totiž trenér počítá při třetím dílu evropské hokejové tour do branky právě na zápasy v dějišti ZOH se Švédy a Rusy. „Asi se bude přihlížet i k aktuální formě, ale stejně všichni vědí, jakou předvádím dlouhodobě výkonnost. Půjde pak jen o to, po kom trenér sáhne."

Datum 7. ledna, kdy kouč Hadamczik musí oznámit olympijskou nominaci, ale Salák červeně v kalendáři zaškrtnuto nemá. „To spíš máme o den dříve poznačeno kvůli dětem, že děda Mráz nosí v Rusku dárky, tak kdyby přišel se zpožděním i pro mě jeden, bylo by to super," říká za Petrohrad chytající gólman, jenž má zkušenost z letošního mistrovství světa.

V nejhorším si zapne televizi

„Na olympiádě by si chtěl každý zahrát. Pro sportovce je to extra meta a jen dostat se tam by i pro mne byl krásný úspěch v kariéře," tvrdí Salák, ale nechce boj o únorovou letenku do Soči stavět nějak zásadně. „Když se tam nedostanu, zapnu si televizi, dám si nějaký koktejl a budu sledovat, jak kluci válí," říká s vědomím, že olympijskou pauzu může prožít v Dubaji.

„Petrohrad si na únorovou přestávku v KHL dopřeje cestu do tepla, kam si hráči smějí vzít i manželky, takže i to by bylo fajn," tvrdí Salák, jenž má olympiádu nejvíc spojenou se zlatým Naganem. Tehdy mu bylo jedenáct. „Koukal jsem na všechno a hrozně moc našim fandil."

V Kontinentální lize má průměr 1,69 obdržené branky na zápas a s úspěšností zákroků 93,7 procenta drží Petrohrad v čele Západní konference. „Je pro mě dobré, že jsem v klubu, který vyhrává. Každý se na nás ale chce vytáhnout, nehráli jsme snad ani jedno jednouché utkání. O nastávající olympiádě dlouho v kabině řeč nebyla, teď se už občas ozve nějaké pošťouchnutí. Já ale mlčím a čekám, jak to se mnou bude," tvrdí gólman.

Reklama

Související témata: