Hlavní obsah

Kovář ukázal, že patří na olympiádu. Dopadlo to nejlíp, jak mohlo, oddechl si gólman s nulou

Oblékl si český dres a šel chytat finské střely - vestoje, vkleče, v dřepu, ba i vleže. Nebýt Jakuba Kováře, jistě by domácí hokejisté nebyli po úvodním zápase Channel One Cupu tak spokojení. Vychytaná nula vypadá jako parádní razítko na olympijskou nominaci gólmana Jekatěrinburgu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Jakub Kovář.

Článek

To čisté konto bylo z vaší strany opravdu řádně odpracované.

Jsou nuly, kdy máte patnáct zákroků a spíš tam děláte zeď proti střelám přes celé hřiště. Teď jsem si ale zachytal. Kdyby se hrálo o pět minut déle, tak jsem si musel jít vyměnit rukavice a převléct se. V hale bylo šílené vedro už od rozcvičky.

Bylo vám nejhůř ve dvojnásobném oslabení?

Tam bylo už pár dorážek ve druhé třetině, to se Finové rozehráli. V první třetině toho moc neměli, protože jsme hráli přesilovky. Taky je brzdil špatný led. Nakonec byli dost nebezpeční, ale my strašně chtěli vyhrát a bojovali jsme. Přišla spousta lidí a my to chtěli domlátit až do konce.

Už to tak vypadá, že s bídnou gólovou produkcí českého týmu musí brankář vychytat nulu, aby se slavila výhra.

To není jen o gólmanovi, ale o celé obranné hře. Když góly moc nedáváme, tak musíme pracovat na tom, abychom je nedostávali. Třeba pozměníme systém a budeme hrát na fotbalové výsledky. Nemůžeme se honit za góly a koukat, jak nám tam na druhé straně padají, a dostáváme šišky. Lepší je hrát od podlahy a uhrát to na pár gólů.

Není to pro gólmana složitější situace, když ví, že nemůže udělat chybu?

Brankář se cítí líp, když na něj střely jdou. Třetina trvá 35 minut, a když jdou na vás čtyři puky, co se vrtí a ještě je blbě vyrazíte, tak se necítíte moc dobře. Když je ale střel patnáct, chytím tři šance a nevyrážím puky, tak to je samozřejmě mnohem lepší.

Nejspíš to byl váš poslední reprezentační start před olympijským Soči. Už se vidíte v nominaci?

Říkal jsem si, že by bylo super, kdyby se ten zápas povedl. A dopadlo to nejlíp, jak mohlo. Myslím, že jsem udělal maximum. Musím se ještě soustředit na klubové povinnosti. 7. ledna si ale zapnu internet a uvidím, jestli budu v nominaci, nebo ne.

Reklama