Hlavní obsah

Olympijská hokejová hala v Soči působí podle Novotného studeně, kluziště hráčům připomíná letiště

Soči

Aréna Bolšoj, česky Velký ledový palác v Soči, bude už tento víkend, ale pak především v únoru, poutat pozornost tuzemských hokejových fanoušků. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika si halu osahají již nyní na akci Euro Hockey Tour a od 12. února se v ní budou pokoušet naplnit sen o olympijské medaili.

Foto: Jiří Polák, ČTK

Channel One Cup je generálkou pro halu Bolšoj v Soči před olympijskými hrami

Článek
Fotogalerie

Zvenku působí Bolšoj docela futuristicky, podobně jako další olympijské stavby ve městě. Interiér už ale tak líbivý není a dojmy hráčů z prvního tréninku byly rozporné. „Je vidět, že hala je nová a přesně v tom stylu, jakým se teď staví hokejové arény v Rusku. Je na ní ale znát ještě výrazná nezabydlenost," říká Jiří Novotný, jenž za šest let působení v KHL už může být za experta na ruské hokejové prostředí.

Noblesní dojem z pohledu na osvícenou halu se po vstupu dovnitř rozplývá, design neohromí. „Hala v Soči mi docela připomíná moskevskou Chodynku, působí ale dost studeně," uvažuje český centr nad spletí trubek pod střechou. Jeho dojem zřejmě ovlivňují i šedivé sedačky, které se v hledišti pro dvanáct tisíc diváků míchají s různými odstíny červené barvy.

Rozlehlé tribuny se v Bolšoji rozpínají směrem od ledové plochy. „Možná právě ten divácký prostor roztažený do šířky způsobuje, že se opticky cítíte jako na letišti. Led je ale hodně dobrý, ten v Rusku umí dělat," chválil Novotný. „Kluziště mi přijde fakt obrovské. Člověk vjede do rohu a pak se týden vrací nazpátek. Bude to tady hodně o bruslení," směje se Petr Nedvěd.

Kabina jako na OH

Národní tým dostal už na Channel One Cup stejnou kabinu, jakou bude mít při olympiádě. Je prostorná a cesta na led z ní trvá sotva půl minuty. Hráčům nabídne i důležité regenerační prostory pro masáže či odpočinek ve vířivce. „Lavice v hráčských boxech jsou vyvedeny v celkem příjemné modré barvě a sedí se do oblouku, takže na sebe všichni vidí," libuje si obránce Petr Čáslava, jeden z těch, kdo mají naději vrátit se do kabiny i v únoru.

Zatím toho hokejisté ze Soči moc neviděli. „Na první pohled to tady ale vypadá, že budou mít do olympiády ještě hodně práce. Dodělávají různé věci, ale naštěstí jim přeje počasí," pochvaluje si Novotný přímořské klima a současné teploty výrazně nad bodem mrazu.

Rozsáhlá bezpečnostní opatření

Omezení pohybu jsou ve městě a hlavně v samotném Olympijském parku velmi výrazná. Dopravní situace také není úplně optimální, což české hokejisty přimělo zrušit rozbruslení před sobotním soubojem se Švédy. „Než tady opakovaně procházet dokola rentgenem uděláme si klidnější přípravu na hotelu," uvažuje trenér Alois Hadamczik.

„Trochu nás všechny překvapil záběr bezpečnostních opatření, ale oni to asi berou jako generálku na olympiádu. Nic s tím nenaděláme, a jen doufám, že když nám v pátek večer do autobusu poslali i psy, tak tam nic nenašli," usmívá se Novotný.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko