Hlavní obsah

Jen práh u dveří kazí komfort šatny hokejistů. Olympijský areál ale připomíná staveniště

Soči

Hokejová reprezentace si stihla v Soči už zabydlet kabinu, kterou bude obývat i za necelé dva měsíce při zimních olympijských hrách. Hráči to z ní mají jen pár kroků k ledu, šatna nabídne i důležité regenerační prostory, pro masáže či odpočinek ve vířivce. Lavice v hráčských boxech jsou vyvedeny v docela příjemné modré barvě a sedí se do oblouku tak, že na sebe všichni vidí.

Foto: Aleš Krecl, ČTK

Pohled do šatny českých hokejistů v Soči. Stejnou bude mít i olympijský tým.

Článek
Fotogalerie

„Kabina je dostatečně velká. Pohodlí, které budou kluci potřebovat, tam budou mít," míní Petr Nedvěd, který startoval už na zimních olympijských hrách v roce 1994 v Lillehammeru. Tehdy ale hájil barvy Kanady, teď nechybí v širší nominaci českého týmu.

Hráči si jen v šatně musí dávat pozor, aby nezakopli o práh u dveří. „Je to zvláštnost a musíme myslet na to, abychom na něj nešlápli" usmívá se obránce Ondřej Němec. „Jinak zázemí haly vypadá skutečně moc hezky," přiznal Nedvěd.

Zatímco uvnitř hlavní hokejové haly je už prakticky vše nachystáno na olympiádu, místa venku pořád připomínají staveniště a pohyb kolem hodně komplikují přísná bezpečnostní opatření. Neustálé kontroly působí až obtěžujícím dojmem, včetně zvláštních příkazů jako vypnout a zapnout telefon.

Přehršle omezení

Vchod do areálu moderních staveb Olympijského parku je zatím umožněn přes jedinou, přísně střeženou bránu. Ke vstupu navíc musíte obejít skoro pět kilometrů plotu od hlavní cesty. Ze sportovišť je zde Velký ledový palác (Bolšoj Ice Dome) s kapacitou 12 tisíc diváků, ale na dohled jsou i druhá hokejová aréna Šajba a také haly pro curling, rychlobruslení a mozaiku připomínající aréna pro krasobruslení.

Všechna sportoviště lze obejít pěšky, kromě hokejové haly je do nich ale v současnosti vstup přísně zakázán. Jen pokus přiblížit se vyvolává okamžitou pozornost a mobilizaci všudypřítomných policistů. Vzápětí uslyšíte slůvko „něvazmóžno" - překladát ho snad ani není třeba. Když partneři hokejové reprezentace projevili přání v sobotu zajet do Krásné Poljany prohlédnout si lyžařské olympijské areály, dostalo se jim stejné odpovědi.

Restrikce pohybu platí i v okolí před pár dny dokončeného Olympijského stadiónu, který má otevírací střechu a při hrách bude sloužit jen pro ceremoniály slavnostního zahájení a zakončení. Sportovně využitý pak bude i při fotbalovém MS 2018.

Zimní olympiáda ve stínu palem

Hned vedle něj už stojí mohutný pylon, zřejmě určený pro olympijský oheň. Podrobnosti se v Soči ale nedozvíte. Pořadatelé tvrdí, že mají zákaz o přípravách ZOH s novináři mluvit. V přilehlé olympijské vesnici se ještě vehementně pracuje, tam je nedodělávek vidět víc než dost.

Hokejisty v Soči zatím těší příjemné teploty nad nulou i slunečno. „Vidíte tu palmy, moře a promenády. To není v Rusku moc obvyklé, takže vybrali dobré místo pro olympiádu, jen to počasí mi k zimním hrám nesedí. Při pohledu na kopce je ale vidět, že tam je už nyní sněhu dost," tvrdí obránce Němec, který v KHL poznal, jako hráč Čerepovce a současně Lva Praha, mnoho ruských destinací.

Reklama

Související témata: