Hlavní obsah

Česko - USA 1:5Dvacítka začala šampionát porážkou. Karty byly rozdané už po dvou minutách

Malmö
Aktualizováno

Čeští hokejisté mohli v úvodním utkání MS do 20 let ve švédském Malmö proti zlato obhajujícímu mužstvu USA pouze překvapit, jenže k ničemu takovému nedošlo. Mladíci inkasovali hned na začátku z prvních dvou střel, čímž byly karty zápasu jasně rozdané a nakonec vše skončilo českou porážkou 1:5.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Hokejisté Spojených států amerických se radují z branky do české sítě. Vlevo smutný Libor Šulák.

Článek

Než si stihl brankář Dolejš v utkání pořádně sáhnout na puk, přišla pohroma v podobě dvou vyloučení a obě byla potrestaná góly v rozpětí 41 sekund. V čase 1:21 Američané střelou kapitána Barbera z úhlu využili početní výhodu za Marcelův faul. Vzápětí hráli další přesilovku a znovu z toho byl gól v české síti.

Taková smršť na úvod pořádně otřásla sebevědomím mladé reprezentace, hráči USA byli u všeho dřív, měli navrch v osobních soubojích a tlačili se daleko víc do branky. Dolejš se ale rychle oklepal, dařilo se mu lapit jednu americkou šanci za druhou a nakonec předvedl v zápase třicet zásahů a odčinil možná trochu lacinou úvodní branku.

Také jeho spoluhráči postupně zvedali hlavu. Blízko kontaktního gólu pak byl Volek, jenž ve 25. minutě trefil pouze tyčku. Na druhé straně se však ujala Faschingova dorážka a ještě před druhou pauzou USA přidaly čtvrtý gól. Efektivnost útočného snažení soupeře byla patrná.

Plutnar se prosadil v přesilovce

Pohyb měl sice soupeř lepší, ale české mužstvo přece jen pomohla zbavit bezzubé koncovky Plutnarova dělovka při druhé přesilovce. Aby se skóre nedostalo víc do nepříznivé podoby, to stálo české mladíky hodně úsilí a nasazení především při bránění. Přesto dvě minuty před koncem nezastavili Hinostrozu, který dal z brejku výsledku konečnou podobu.

Příštím soupeřem Česka ve skupině budou sobotu Kanaďané, ale naše klíčové zápasy o postup do čtvrtfinále přijdou až v posledních dvou prosincových dnech, s Němci a Slováky.

„Doplatili jsme na nedisciplinovanost hned ze začátku. Hráči samozřejmě moc dobře vědí, co mají hrát, jenže když dělají individuální chybovat, tak se celý formát začne hroutit a těžko se potom do zápasu vrací," litoval trenér Miroslav Přerost.

„Američané měli lepší pohyb, vyhrávali osobní souboje a byli silnější na puku. Ve třetí třetině jsme si zjednodušením hry a četnější střelbou ale ukázali cestu, kterou bychom se mohli vydat," mínil český trenér.

MS hokejistů do 20 let v Malmö – skupina A
Česko-USA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Branky: 46. Plutnar – 2. Barber, 3. Butcher, 30. Fasching, 38. Slavin, 58. Hinostroza, hlavní rozhodčí Stricker a Wiegand (oba Švýc.), vyloučení 4:3, využití 1:2, 1326 diváků.
Česko: Dolejš – Šidlík, Marcel, Šulák, Plutnar, Němeček, Koštálek – Pastrňák, Faksa, Volek – Zacha, Simon, Procházka – Kämpf, J. Vrána, Kaše – P. Sedláček, Tomeček, Zdráhal.
USA: Gillies – Skjei, Carrick, Butcher, Santini, McCoshen, Grzelcyk, Slavin – Fasching, Copp, Matteau – Barber, O´Regan, Kerdiles – Erne, Eichel, Hartman – Dipauli, Hinostroza, Shore – Stepan.
Další utkání šampionátu:
Skupina A:
Německo - Kanada 2:7 (2:4, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Säftel (Palausch, Klöpper), 16. Möser (Kahun) - 7. Anderson (Gauthier, Dumba), 11. Mantha (Lazar, Drouin), 18. Mantha (Pouliot, Drouin), 19. Horvat (Reinhart), 27. Reinhart (Morrissey, McDavid), 32. Mantha (Drouin, Pouliot), 51. Petan (McDavid). Rozhodčí: Hradil (ČR), Kubuš - Šefčík (oba SR), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:2. Diváci: 1861.
Skupina B:
Norsko - Rusko 0:11 (0:5, 0:5, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Osnovin (Žafjarov, Barabanov), 7. Zadorov (Bučněvič, Grigorenko), 7. Žafjarov (Osnovin, Bereglazov), 14. Chlopotov (Barbašev, Mironov), 16. Grigorenko (Ljubuškin, Bučněvič), 27. Chlopotov (Jakimov), 30. Trjamkin, 32. Slepyšev (Grigorenko), 38. Zadorov, 39. Barabanov (Trjamkin, Žafjarov), 49. Slepyšev (Ljubuškin). Rozhodčí: Papp, Piccott (oba Kan.) - Pihlblad (Švéd.), Saha (Fin.). Vyloučení: 4:4, navíc Hoff (Norsko) 10 min. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 4260.
Švýcarsko - Švédsko 3:5 (2:3, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 6. Zangger (Fuchs), 9. Fiala (Praplan), 42. Herzog (Zangger) - 7. Forsberg (De la Rose), 9. Bengtsson (E. Karlsson), 18. Sundqvist (Forsberg, De la Rose), 43. Djoos (Burakowsky, Forsberg), 58. Johnson (Wennberg). Rozhodčí: Mayer (USA), Romasko (Rus.) - Martineau (Kan.), McIntyre (USA). Vyloučení: 6:6. Využití: 2:1. Diváci: 11.109.

Reklama

Související témata: