Hlavní obsah

Vokoun už nechce chytat v Evropě, věří, že NHL odstartuje

Jeden rok v Evropě hokejovému brankáři Tomáši Vokounovi zase na dlouho stačil. Málokdo si konec stávky v zámořské NHL přeje tolik jako osmadvacetiletý gólman Nashvillu, který vinou výluky strávil sezonu jako host ve Znojmě a v IFK Helsinky. "V Evropě už hrát nechci. Rád bych kariéru dokončil v NHL," řekl Vokoun na reprezentačním soustředění v Kravařích.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Vokoun v reprezentaci - archivní foto

Článek

Poslední měsíce jeho klubům nevyšly. Karlovarský rodák vystřídal dvě štace v ambiciózních týmech, ale Znojmo i IFK Helsinky utrpěly těžké rány.

Marný hon Orlů za play off Vokoun sledoval od Vánoc už ze Skandinávie. Nejznámější klub z finské metropole sice do vyřazovacích bojů postoupil, ale už ve čtvrtfinále ho k údivu odborníků v pěti zápasech vyřadila Rauma. "Vypadli jsme nečekaně brzo, ale už se to nedá změnit. Zklamání časem vyprchá, snažím se dívat už jen před sebe," uvedl Vokoun.

Finské anabáze nelituje ani přesto, že ho v play-off opustila forma. Dvakrát přenechal místo v rozehraném utkání náhradníkovi, jednou zůstal dokonce jen na střídačce. "Chyba v něčem asi byla," řekl neurčitě Vokoun. "Bohužel forma mi odešla v nejméně vhodnou dobu. Předchozí dva a půl měsíce se mi přitom chytalo výborně a i ke čtvrtfinále jsem přistoupil s maximální koncentrací," prohlásil.

Na šampionát asi jako jednička

Z předčasného vyřazení se Vokoun chce vylízat v atmosféře reprezentačních kempů před mistrovstvím světa. Na šampionát ho kouč Vladimír Růžička hodlá vzít jako jedničku. "Nechuť do hokeje už mě přešla. Reprezentace je přece o něčem jiném, těším se na kamarády, na akce národního týmu jezdím rád," řekl Vokoun, jenž se k českému výběru připojil před pondělním odjezdem do Kravař.

Náladu mu nekazí ani kvalitní konkurence, za zády má Milana Hniličku a Adama Svobodu. "Všichni se snažíme odvést maximum pro jeden tým. Jsme vyrovnaní a nakonec stejně rozhodně momentální forma, ale samozřejmě jsem rád, že cítím důvěru trenéra," řekl Vokoun.

Přípravu v posledních dnech lehce zanedbal

Přípravu však v posledních dnech lehce zanedbal. Na pondělním tréninku nazul brusle po čtrnácti dnech, které uplynuly od vyřazení IFK. Podle Vokouna to však nebude na škodu. "Zašel jsem si dvakrát do posilovny, jinak jsem trávil hodně času s rodinou, relaxoval a načerpával sílu do reprezentace," uvedla reprezentační jednička.

Její jistoty bude mít národní tým ve Vídni zapotřebí. Výluka v NHL udělala ze světového šampionátu atypický i prestižnější podnik, než je zvykem. "Vyhrát zlato je cenné za jakékoliv situace. Já jsem ale rád, že můžu být součástí týmu na tomto mistrovství a věřím, že uděláme dobrý výsledek," pravil Vokoun s nadějí v hlase.

Reklama