Hlavní obsah

Olympiáda bez Hertla? Pokud bude měsíc mimo hru, čekat na něj nemůžeme, říká Hadamzcik

Praha
Aktualizováno

Zdravotní stav hokejisty Tomáše Hertla hodně přidělává vrásky reprezentačnímu trenérovi Aloisi Hadamczikovi, který zřejmě na žádost České televize už 6. ledna pozdě večer oznámí olympijskou nominaci. Až do zranění kolene mladého útočníka před týdnem přitom nebylo pochyb, že jméno nejproduktivnějšího nováčka NHL z trenérových úst zazní, jenže akutní hrozba Hertlovy operace vše mění.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Tomáš Hertl (vpravo) se na olympijské hry pravděpodobně nepodívá.

Článek

Odhadovanou měsíční dobu léčení by nutnost operace zřejmě výrazně prodloužila, což by definitivně připravilo Hertla o účast na olympijských hrách. „Pokud bude skutečně víc než měsíc mimo, tak nemůžeme čekat. Po tak dlouhé pauze bychom ani nevěděli, v jaké by byl kondici, kdyby znovu vyjel na led," řekl Právu Hadamczik, jenž tuší, že šance Hertla zahrát si v únoru při olympiádě Soči klesají.

Přitom v trenérových olympijských představách figuroval i v prvním útoku vedle Jágra s Plekancem. Hadamczik ale nehodlá celou věc uzavřít, dokud neuslyší od hráče jasné slovo. „Rozhodně nechci nikoho škrtat předem. Kdybych věděl, že Hertl začne hrát třeba do půlky ledna, tak bych na něj i počkal a do nominace ho dal. Ale stále víc se bojím, že takhle dobře to nepůjde. I v zámoří teď čekají, jak dopadne operace, takže do té doby ani nemá smysl vydávat nějaká jednoznačná prohlášení," míní Hadamczik, jemuž hráč zatím jen sdělil, že koleno má pořád tuhé a hodně oteklé.

„Už musíme počítat s tím, že Hertlova pauza může být delší než původně odhadovaný měsíc," tvrdí generální manažer Sharks Doug Wilson. Hertl se zranil při zápase na ledě Los Angeles, kdy jej fauloval domácí kapitán Dustin Brown. Dvacetiletý útočník do té doby prožíval vydařenou premiérovou sezónu v NHL a se ziskem 15 gólů a 10 přihrávek stále ještě vede kanadské bodování nováčků.

„Kdyby Hertl skutečně nemohl do Soči odjet, byla by to velká škoda pro něj i pro reprezentační mužstvo," připouští kouč, jehož trápí i zdravotní stav Zbyňka Michálka, Romana Poláka či Vladimíra Sobotky, kteří během Vánoc byli v NHL také na marodce. U nich by však zdravotní pauza nemusela být tak fatální jako u Hertla.

Adepti ZOH mimo hru
Tomáš Hertl (San Jose)Nehraje od 19. prosince, kdy mu poranil koleno Brown z Los Angeles. Čeká ho operace a minimálně měsíční rekonvalescence.
Zbyněk Michálek (Phoenix)Po skoro měsíční zdravotní pauze si zahrál 3 zápasy. Od 17. prosince ale znovu absentuje kvůli problémům ve ‚spodní části těla‘.
Roman Polák (St. Louis)Dva až tři týdny vynechá kvůli zlomenině v kotníku, kterou utrpěl 19. prosince v duelu s Montrealem po kolizi se spoluhráčem.
Vladimír Sobotka (St. Louis)Od rány do hlavy, kterou mu uštědřil Clarkson z Toronta, naskočil český centr mezi mantinely na necelých 10 minut. Od 14. prosince je na listině zraněných.

Reklama

Související témata: