Hlavní obsah

Česko - Kanada 5:4 SNOBRAZEM: Senzační vítězství! Dvacítka po heroickém výkonu porazila Kanadu

Aktualizováno

Čeští hokejisté do 20 let se na MS ve švédském Malmö blýskli sobotní výhrou nad favorizovanou Kanadou a připsali si tak první překvapení šampionátu. Svěřenci kouče Miroslava Přerosta svedli s javorovými listy vyrovnanou bitvu a v dramatickém zápase nakonec vyhráli 5:4 po samostatných nájezdech. Češi čtyřikrát ztratili vedení, nakonec však rozhodl v nájezdech Dominik Simon a národní tým získal první dva body do tabulky základní skupiny.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Čeští hokejisté do 20 let Michal Plutnar (vlevo) a jeho spoluhráči Jakub Vrána (uprostřed) s Ronaldem Knotem slaví gól proti Kanadě.

Článek
Fotogalerie

"Potvrdili jsme si, že to, co trénujeme a chceme hrát, nám funguje. Pro hráče je to strašně důležité, protože začnou věřit systému hry ve chvíli, kdy je úspěšný. Utkání jsme vyhráli, což je výborné, protože s tím málokdo počítal," radoval se kouč Přerost po první české výhře nad Kanadou na juniorském MS v novodobé historii. Od roku 1994 si Češi připsali jen dva nerozhodné výsledky ve čtrnácti zápasech.

České trenérské trio udělalo po nezdaru proti USA několik změn v sestavě a například v brance dostal přednost Langhamer, který působí v zámoří. A na rozdíl od prvního zápasu mladí Češi zachytili začátek; Kanaďané sice měli více ze hry, drtivou převahu si ale nevytvořili.

"Poučili jsme se z nedostatků a chyb, které nám ukázal minulý zápas. Chtěli jsme čekat na soupeřovy chyby, což se nám dařilo," řekl Přerost a pochválil svěřence za disciplinovanou hru.

Nadšení bojujících českých hráčů navíc podpořili v 8. minutě Kämpf s Kašem, kteří se štěstím zajistili vedení. Na akci chomutovského dua ale Kanaďané ještě v první třetině odpověděli. Nejprve Langhamerovi pomohla tyč, proti přesilovkové střele Reinharta ale již zasáhnout nedokázal.

Zajistit favoritovi vedení mohli Pouliot a Petan, ale Langhamer předvedl další výborné zákroky. I nadále bylo více vzruchu před českou brankou, gólman Medicine Hat byl ale nejlepším hráčem na ledě. Občas se v útoku připomněli i jeho spoluhráči a v 38. minutě se Češi dostali opět do vedení. Sekundu po vypršení přesilové hry skončila za zády Patersona střela Plutnara.

Kanadě pomohl gól ve vlastním oslabení

I tentokrát ale hráči ze země javorového listu odpověděli a opět v přesilovce. Při hře čtyři na tři se na začátku třetí třetiny prosadil Drouin. Český tým ale nerezignoval a opět se dostal do vedení. Bezprostředně po buly se z otočky prosadil Tomeček. Soupeř ale opět vyrovnal, dokonce při vlastním oslabení. Langhamera překonal Ekblad.

Ještě v pokračující přesilovce se trefil Vrána, ale ani tentokrát český tým vedení neudržel. Hudson odpověděl na čtvrtou trefu soupeře již po 16 sekundách.

Další gól v normální hrací době nepadl a muselo se prodlužovat. Nastavená pětiminutovka vítěze neurčila a ke slovu přišly nájezdy. Zatímco Langhamera překonal jen Drouin, Patersona přelstili Pastrňák a Simon, který zápas ukončil takzvanou "Forsbergovou kličkou".

"Řekl jsem si, že to udělám. Že se gólman bude bát koncovky a udělá pohyb. Stoprocentně jsem si nevěřil, ale vyšlo to," uvedl Simon pro hokej.cz. Nečekané výhry si hodně cenil. "Na psychiku to bylo velmi náročné, pokaždé jsme hned dostali góla a Kanaďané se vrátili zpátky," konstatoval útočník pražské Sparty.

Mistrovství světa v ledním hokeji hráčů do 20 let v Malmö (Švédsko):
Skupina A:
Kanada - ČR 4:5 po sam. náj. (1:1, 0:1, 3:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 16. Reinhart (Horvat, McDavid), 41. Drouin (Reinhart, Mantha), 52. Ekblad (Laughton, Lazar), 54. Hudon (Mantha, Drouin) - 8. Kämpf (Kaše), 38. Plutnar, 45. Tomeček, 53. Vrána, rozhodující nájezd Simon. Rozhodčí: Grumsen (Dán.), Mayer (USA) - Metalnikov (Rus.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 6:6. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3011.
Sestava ČR: Langhamer - Knot, Šidlík, Marcel, Plutnar, Šulák, Koštálek, Němeček - Pastrňák, Simon, Procházka - Kämpf, Vrána, Kaše - Zacha, Faksa, Volek - Sedláček, Tomeček, Zdráhal. Trenér: Přerost.
Další zápasy MS do 20 let najdete zde.
Tabulka:
1.USA2200011:46
2.Kanada2101011:74
3.Slovensko2100112:83
4.ČR201016:92
5.Německo200024:160

Reklama

Související témata: