Hlavní obsah

Čeští hokejisté dostali v Nitře výprask 5:0

NITRA

Čeští hokejisté začali závěrečnou přípravu na mistrovství světa vysokou porážkou. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky prohráli v Nitře se Slovenskem jednoznačně 0:5. Domácí tak prodloužili sérii utkání bez porážky s bývalým federálním partnerem na pět, poprvé v historii navíc neinkasoval slovenský gólman ani jednou.

Článek

Pro český tým začal zápas nepříjemnostmi ještě před úvodním buly. Do Nitry totiž dorazil autobus s hráči až čtyřicet minut před zápasem a do duelu tak Růžičkův tým nastoupil jen po krátkém rozbruslení před slavnostním nástupem. I tak utkání začalo s desetiminutovým zpožděním.

Kdo vyhraje odvetu v Brně?
Hlasujte v anketě na konci článku!

A soupeřova nedostatečného rozcvičení domácí využili. Už po čtyřiceti vteřinách se do první šance dostal Podhradský, o chvíli později českou obranu přečíslila i dvojice Stümpel - Bicek, brankář Vokoun byl ale připraven. Jeho spoluhráče v poli však vůbec neposlouchal puk, uskakoval jim a přesná přihrávka byla často neřešitelným problémem.

Pucher na Vokouna vyzrál dvakrát

Počáteční převahu Slováci přetavili i ve vedoucí gól. Na přihrávku od mantinelu si najel Pucher a trefil se přesně k tyči. První solidní akci předvedli Češi až v sedmé minutě, ale Strakova střela nebyla přesná. Vzápětí dostali hosté možnost hrát přesilovou hru, ale spíše než vyrovnání hrozilo, že v ní domácí své vedení zvýší. Radivojevič z brejku trefil tyč.

Vokouna poté prověřil aktivní Podhradský, ale stejně jako Zálešák neuspěl. Přesto se Slovensko dočkalo dalšího gólu. Přesně s koncem Hlaváčova trestu se podruhé do listiny střelců zapsal znojemský Pucher.

Hořavův gól neplatil

Od druhé třetiny se obraz hry diametrálně změnil. Češi dostali soupeře pod trvalý tlak a Staňa ve slovenské brance čelil jedné šanci za druhou. Nejprve jej vyzkoušel Havlát, který projel přes celé hřiště, ale nezakončil přesně. Poté mohli vedení domácích snížit Hlaváč či osamocený Straka, ani jeden z nich ale na gólmana švédského Södertälje nevyzrál.

Na druhé straně zahrozil ojediněle Pálffy, ale svého klubového kouče na české střídačce si nepřesným zakončením nerozhněval. Blízko k brance měli Výborný i Sýkora, Staňa se však činil. Lašákova soupeře v boji o post slovenské jedničky na mistrovství světa prověřil i aktivní Havlát, Staňa byl ale opět připraven. Když už poté dopravil Hořava puk za jeho záda, gól neplatil pro Oleszovu přítomnost v brankovišti.

Nedařily se přesilovky

Zničehonic tak udeřilo před českou brankou. V oslabení přehrál Štefanka obránce Tomáše Kaberleho, devět vteřin před koncem druhého dějství Slovensko vedlo již 3:0 a v klidu tak mohlo kontrolovat zbytek zápasu. Český tým se sice snažil utkání zdramatizovat, ale nepodařilo se mu to ani v přesilových hrách.

Naopak se prosadil další slovenský hráč působící v české extralize Pálffy. Obrana soupeře mu totiž v početní výhodě dovolila luxus dorážky a opora pražské Slavie toho náležitě využila. Hra v nerovnoměrném počtu hráčů na ledě se stala Česku osudná ještě jednou, Oleszovo vyloučení potrestal Štrbák.

Vladimír Růžička (trenér Česka): "Začátek nám ulétl. Slovensko navíc hrálo dobře, jednoduše a rychle se dostalo do vedení 2:0. Ve druhé třetině jsme se zvedli, hrálo se prakticky na jednu branku. Nepodařilo se nám ale dát gól, což rozhoduje o úspěchu. Naopak jsme v závěru druhé třetiny sami inkasovali dokonce při vlastní přesilovce. Nejdůležitější je pro nás dobře se připravit na mistrovství světa, ale i výsledky jsou důležité. Je však pravda, že k týmu se ještě připojí další hráči. Zde byla řada mladíků, kteří prošli například dvacítkou a chtěli jsme je vidět v takových zápasech.

František Hossa (trenér Slovenska): S výsledkem jsem samozřejmě spokojen. Je však pravda, že v prostřední třetině byl soupeřův tlak enormní. Rosťa Staňa však chytal famózně a podržel nás, hlavně od desáté minuty druhé třetiny. Pak jsme dali gól na 3:0 a uklidnili se.

Slovensko - Česká republika 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Pucher (Obšut, J. Štefanka), 19. Pucher (Graňák, Marcel Hossa), 40. J. Štefanka (Pucher), 51. Pálffy (Radivojevič), 56. Štrbák (Pálffy). Rozhodčí: Jonák - Mášik, Pavlovič (všichni SR). Vyloučení: 6:5. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4800 (vyprodáno).
Slovensko: Staňa - Štrbák, Podhradský, Lintner, Suchý, Obšut, Graňák, Starosta, Stehlík - Pálffy, Stümpel, Bicek - Marcel Hossa, Kukumberg, Radivojevič - J. Štefanka, Pucher, Zálešák - Húževka, A. Nedorost, Chrenko. Trenéři: F. Hossa, Pokovič a Švehla.
ČR: Vokoun - T. Kaberle, Šlégr, Špaček, F. Kaberle, Pilař, Hejda, F. Ptáček, Ševc - P. Sýkora, Výborný, Martin Straka - Havlát, Vašíček, Hlaváč - M. Hořava, Ludvík, Olesz - L. Havel, Netík, R. Dlouhý. Trenéři: Růžička, Weissmann a Rulík.

Reklama

Související témata: