Hlavní obsah

Straka je už stoprocentně fit a těší se na MS

PRAHA

Útočník Martin Straka patří do zlaté generace českých hokejistů, přesto jako jeden z mála nemá ve své sbírce triumf z mistrovství světa. Odchovanec plzeňského hokeje se to pokusí změnit v letošním roce, kdy by neměl stejně jako v předešlých dvou letech chybět v nominaci národního týmu pro vrcholnou akci sezóny.

Foto: www.lakings.com

Martin Straka v dresu Los Angeles - ilustrační foto

Článek

Na konci února se přitom nad jeho účastí v Rakousku vznášely otazníky. Dvaatřicetiletý útočník totiž ze zdravotních důvodů vynechal závěr základní části extraligy, nyní už je ale v pořádku. "Vše je v klidu. Měsíční pauza byla dostatečná, až moc dlouhá," řekl Straka.

Bude Martin Straka kapitánem české reprezentace ve Vídni?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Třísla, která jej trápila, už nebolí. Ortopedický zákrok jej zbavil i trablů s kolenem. "Nechal jsem si vyčistit meniskus. Stejně jsem nemohl s tou nohou nic dělat," uvedl olympijský vítěz z Nagana.

Sedmitýdenní zápasová pauza

Před čtvrtečním přípravným zápasem proti Slovensku v Nitře měl účastník loňského Světového poháru sedmitýdenní zápasovou pauzu. Soutěžní utkání hrál naposledy 18. února, úplně z tempa ale nevypadl. Po vyřazení Lasselsbergeru v základní části extraligy a doléčení šrámů totiž trénoval sám v Plzni.

"Nejprve jsem chodil na led sám, poté s klukama, kteří tam zůstali. Bylo nás asi osm a vedle přípravy na ledě jsme chodili i do posilovny a na kolo," řekl Straka. Kouč reprezentace Vladimír Růžička sice původně plánoval, že se by zkušený hráč připravoval pod jeho vedením na Slavii, nakonec z toho ale sešlo. "Nikam jsem nejezdil," uvedl Straka.

Hrát po dlouhé době je vždy těžší

Nyní si musí opora národního týmu zase zvyknout i na zápasový rytmus. "Hrát po takové době je vždy těžší. Než si člověk zvykne na načasování a zápasové tempo, tak to chvíli trvá," řekl Straka. Věří ale, že se všechno brzy srovná. "Jeden dva zápasy a je vše v pořádku," tvrdil.

Bývalého hráče Pittsburghu, jehož práva nyní v zámořské NHL vlastní Los Angeles, nyní čeká dlouhá příprava v reprezentaci. Něco podobného se trenérům národního týmu v minulosti před MS nestávalo. Většinou se totiž hlavní hvězdy připojily k týmu až v závěrečné fázi soustředění.

"Uvidíme po šampionátu, jestli to bude ke prospěchu. Až pak to můžeme zhodnotit," pokrčil rameny Straka, jenž zatím startoval na třech světových šampionátech.

Reklama