Hlavní obsah

V Kanadě se smějí přestárlé české nominaci na OH: Ještě mohli vzít Haška

Jména z KHL v zámoří přehlížejí. Ale Petra Nedvěda si v české sestavě, která zamíří na olympiádu v Soči, všimli hned. Kanadské fanoušky pobavilo povolání dvaačtyřicetiletého libereckého útočníka, který před 20 lety na zimních hrách v Lillehammeru dával góly v dresech Javorových listů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Petr Nedvěd je jedním z hokejistů, na kterého si Kanaďané velice dobře pamatují.

Článek

„Ještě mohli vzít Dominika Haška," znějí jízlivé poznámky na adresu Hadamczikova ‚přestárlého' výběru. „Pokud dá český trenér dohromady Jágra, Nedvěda a Eliáše, tak to bude světový rekord ve stáří jedné hokejové lajny," dělají ji si legraci z tria, jemuž bude v Soči 121 let.

I slovutný komentátor televize TSN Bob McKenzie byl z Nedvědovy nominace značně rozpačitý. Pro většinu Kanaďanů totiž prošedivělý útočník Bílých Tygrů hokejově ‚zemřel', když v roce 2007 po 17 letech odešel zpoza oceánu do své rodné země.

Zámořští odborníci, pro něž je středobodem hokejového dění NHL a do Evropy nedohlédnou, však byli tentokrát ohledně české sestavy hodně mimo mísu.

Od září se i v prognózách specialistů neustále objevoval jako gólmanská dvojka Michal Neuvirth z Washingtonu, který však v brance Capitals prakticky nenastupoval. A našly se i další boty. Ještě na konci listopadu posílali do Soči i Rostislava Kleslu z Phoenixu, jenž ale v Hadamczikových plánech nefiguroval ani chvíli.

Zatímco Kanadu mají vést ke zlatu mladé hvězdy, jako jsou Crosby, Toews, Stamkos, nebo Duchene, Češi hodně sázejí na ostřílené kozáky. „Jarda Jágr měl radost, když zjistil, že Méďa pojede," tvrdil Hadamczik. Možná je to dobré znamení a stařešinové z mimořádné generace udělají ještě jeden zápis do českých hokejových dějin. Kanadskému smíchu navzdory.

Líbí se vám Hadamczikova nominace pro olympijský turnaj?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
Celkem hlasovalo 116399 čtenářů.

Reklama

Související témata: