Hlavní obsah

Českým hokejistům odveta vyšla, porazili Slovensko 2:1

PRAHA

České hokejové reprezentaci se podařila odveta za včerejší prohru 0:5 se Slovenskem. Stejného soupeře v Brně v pátek Češi porazili 2:1 (1:0, 1:1, 0:0). Branky domácích vstřelili Petr Sýkora a Olesz, za Slovensko vyrovnával v přesilovce Pálffy.

Článek

Reparát za prohru 0:5 z Nitry začali čeští hráči mnohem aktivněji než o pětadvacet hodin dříve. Bylo to i tím, že tentokrát do haly Rondo dorazili včas a rozcvičili se podle svých představ. Gólmana Rastislava Staňu vyzkoušel jako první Petr Sýkora již ve druhé minutě, ale chvíle útočníka ruského Magnitogorsku přišla až později.

Vokouna, jenž se opět objevil v české brance, prověřil vzápětí Stümpel. Svěřenci trenéra Růžičky měli i nadále více ze hry, najít recept na překonání jediného slovenského brankáře, který kdy udržel proti české reprezentaci čisté konto, se jim ale nedařilo. Hosté navíc hrozili z rychlých protiútoků a pohybem dělali českým obráncům nemalé problémy. Pálffy však přečíslení dva na jednoho zakončil nepřesnou střelou.

Sýkora se prosadil pohotovou dorážkou

Šanci dostat se do vedení měl domácí tým ve dvou početních výhodách. První promarnil prakticky bez šance, druhou již sehrál lépe, ale Staňu nepřekonal. Blízko k brance měl naopak Pálffy po Pilařově chybě, Vokoun byl ale pozorný. Když už se zdálo, že první třetina branku nepřinese, prosadil se Sýkora. Pohotovou dorážkou z prostoru mezi kruhy si připsal svůj třetí reprezentační gól.

Český tým pokračoval v nastoleném trendu i po přestávce, kdy se o druhou branku mohl postarat Vašíčkův útok. Blízko k vyrovnání měl i Pálffy s Bicekem, ale neuspěli stejně jako Havel ve stoprocentní šanci. Slávistický útočník se zapomněl v útočném pásmu, při návratu zpět k Vokounově brance dostal kolmou přihrávku a jel sám na Staňu. Překonat jej však nedokázal.

Slováci potvrdili efektivitu přesilovek

I ve druhém vzájemném zápase potvrdili Slováci výbornou efektivitu přesilovek. Olesz zůstal na trestné lavici jen osm vteřin. Puk po Štrbákově zblokovaném nahození se odrazil k volnému Pálffymu, pro nějž nebyl problém trefit odkrytou branku. Domácí tým to ale nabudilo k vyšším obrátkám, přidal na důrazu a na ledě se začalo jiskřit. Při přesilovce měl blízko ke druhému gólu Pilař, jenže trefil tyč. Havlát poté nedokázal dorazit puk za brankovou čáru.

Co nezvládli zkušení harcovníci z NHL, obstaral benjamínek Olesz. Ve 38. minutě zakončil ostřelování Staňovy branky přesnou ránou a dočkal se první reprezentační trefy v kariéře. Češi se pak ubránili dvakrát i ve čtyřech a při vlastní přesilovce mohli přidat třetí gól. Sýkora, Pilař ani Vašíček šance v gól nepřetavili. Z vítězství se radovali Češi i poté, co Slovensko nedokázalo vyrovnat ani v závěrečné power play.

Česká republika - Slovensko 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 19. P. Sýkora (Špaček), 38. Olesz (M. Hořava, Martin Straka) - 27. Pálffy (Štrbák, Stümpel). Rozhodčí: Schütz (Něm.) - Pouzar, Kalivoda (oba ČR). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 5789.
Česká republika: Vokoun - Pilař, T. Kaberle, Špaček, F. Kaberle, Šlégr, Hejda, F. Ptáček, Ševc - Havlát, Výborný, Hlaváč - Olesz, Martin Straka, M. Hořava - P. Sýkora, Vašíček, L. Havel - Netík, Ludvík, R. Dlouhý. Trenéři: Růžička, Weissmann a Rulík.
Slovensko: Staňa - Štrbák, Podhradský, Lintner, Suchý, Milo, Graňák, Starosta, Stehlík - Pálffy, Stümpel, Bicek - Marcel Hossa, Kukumberg, Radivojevič - J. Štefanka, Pucher, Zálešák - A. Nedorost, Húževka, Chrenko. Trenéři: F. Hossa, Pokovič a Švehla.

Reklama

Související témata: