Hlavní obsah

Proč nejede Čáslava? diví se experti a přou se, jakou roli má mít na OH Nedvěd

Praha

Jako vesměs očekávanou ohodnotili hokejoví experti oslovení Sport.cz pondělní nominaci reprezentačního kouče Aloise Hadamczika pro blížící se olympijské hry v Soči. V pětadvacetičlenném výběru jim však schází zejména ostřílený obránce Petr Čáslava, na čem se ale čtveřice odborníků neshodla, je úloha matadora Petra Nedvěda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čáslava (vlevo) v olympijských plánech hokejového kouče Aloise Hadamczika nefiguruje.

Článek

„Neviděl bych ve jménech hráčů až tak velké problémy. Nominaci bychom měli hodnotit až podle toho, jak úspěšný turnaj bude, jestli uhrajeme semifinále, nebo ne," tvrdí Josef Augusta, který v letech 1999 - 2001 dovedl reprezentaci ke třem titulům mistrů světa (v roce 1999 coby asistent Ivana Hlinky). „Za výsledky zodpovídá trenér a má právo vybrat si hráče, kterým věří," přidal se Vladimír Růžička, kouč mistrů světa z roku 2010 a zároveň trenér, který vedl národní tým na poslední olympiádě ve Vancouveru. Současného lodivoda Slavie překvapilo, že se v Hadamczikově výběru neobjevili obránci Hejda, Polák nebo Čáslava.

Zejména opomenutí Petra Čáslavy se příliš neočekávalo. Čtyřiatřicetiletý zadák startoval na posledních sedmi světových šampionátech, pravidelně jezdil i na podniky Euro Hockey Tour. „Tomuhle nerozumím. Pokud někoho hraje celou dobu a je na tom výkonnostně pořád stejně, je to trochu zvláštní reakce," podivuje se Milan Antoš, bývalý útočník a dnes televizní spolukomentátor. „Znovu říkám, že nominace je věc trenéra, on za ni zodpovídá, ale tohle je divný. Čáslava je zkušený hráč, velice dobrý defenzivní obránce. Má toho spoustu za sebou, včetně několik mistrovství světa, a pokud není zraněný, vždycky rád jede na jakoukoli akci," říká Růžička.

Martinec: Čáslava by byl platnější než Barinka

„Hodně mě to mrzí. Za poslední dobu objel skoro všechny reprezentační akce a hrál velice dobře. Podle mě by byl platnější než Barinka, navíc je to povahově výborný kluk," říká Vladimír Martinec, asistent trenéra na zlatých mistrovstvích světa v letech 1999 až 2001.

Hadamczik svou volbu nechat Čáslavu doma vysvětlil tím, že obranná dvojice Barinka - Krajíček letos podávala dobré výkony a do Soči nechtěl brát jen jednoho z tohoto páru. Proto tak černý Petr zbyl na obránce Čerepovce. „Trenérovo odůvodnění je jen takové klepnutí pro novináře a veřejnost, určitě se ale nezakládá na pravdě. Pochybuju, že by chtěl hrát v Soči na všech osm obránců," diví se Hadamczikovi Antoš.

Naopak poznámky o Barinkově nominaci z protekce, neboť je Hadamczikovým zetěm, považují experti za úsměvné. „Když je Barinka nominovaný na Euro Hockey Tour nebo mistrovství světa, tak to nikomu nevadí a nikdo neřekne půl slova. Dneska je takový trend, že všichni chtějí do všeho mluvit a taky to anonymně přes internet dělají. Fanoušek má na kritiku právo, ale jsem přesvědčený, že trenér ví, co dělá," říká Augusta.

Hudler s Hejdou nemají s trenérem nejlepší vztahy

„Když máte někoho za barákem, asi k němu máte jiný vztah než k někomu, kdo je na druhém konci světa. To je normální, není na tom nic závratného. Co je na tom špatného?" ptá se Antoš, který očekával, že se do nominace nakonec neprotlačí útočník Jiří Hudler s obráncem Janem Hejdou, kteří prožívají jednu ze svých nejlepších sezón v kariéře.

„Oba asi nemají s panem Hadamczikem nejlepší vztahy. Hudler dlouhodobě patří k tomu nejlepšímu, co český hokej má. Tenhle rok má exkluzivní formu, stejně jako Hejda. Ani nejde o herní stránku, ale Alois Hadamczik má na lidi nějaký pohled a nevzal je právě proto, co si o nich myslí nebo nemyslí. Nic jiného se v tom hledat nedá, protože výkonnostně na olympiádu mají," má Antoš jasno.

Názory na Nedvědovu roli se rozcházejí

Na koho se však názory hokejových odborníků rozcházejí, je dvaačtyřicetiletý veterán Petr Nedvěd. „V extralize předvádí výborné výkony, dobře se mu vedlo i na turnaji Euro Hockey Tour v Soči. Trenér mu věří, Petr ale musí dostat roli vůdčího hráče. Pokud ji nedostane, určitě to od něj nebude ono," varuje Růžička. „Petr určitě ví, s jakou rolí do Soči jede. Jestliže se bere do čtvrtého útoku, tak je to špatný. Pokud se bere do prvních dvou pětek jako klíčový hráč v rozhodujících fázích, je to správný krok. Svým pohybem, robustní postavou a dobrou střelou určitě bude velice platným hráčem," myslí si Augusta.

To Antoš naopak nepředpokládá, že by měl Nedvěd, jenž startoval na olympiádě naposledy před dvaceti lety za Kanadu, nastoupit v jedné z prvních dvou pětek nebo chodit na přesilovky. „Nepřijde mi to moc reálný. On je tam na doplnění kádru a s největší pravděpodobností nastoupí, pokud by se někdo zranil, nebo jen vypomůže. Olympiádu by zvládl, ale jiná věc je, že pokud se mu bude hrát do těla a zápasy budou ob den, měl by toho plné zuby. To by na něj bylo moc. Nebudeme si nic namlouvat, i v extralize má problémy, když na něj soupeři hrají do těla."

„Mluvil jsem s Jirkou Holíkem, který kdyby býval jel, mohli jsme mít krásný útok Jágr - Nedvěd - Holík. Bylo by jim dohromady asi 200 let a měli bychom vystaráno," uzavírá Augusta v žertu.

Reklama

Související témata: