Hlavní obsah

Ty ještě hraješ? Není to shoda jmen? Nedvědovi se ozvali kamarádi z Kanady

Před odletem na prosincový turnaj evropské tour označil Petr Nedvěd své šance na start na zimní olympiádě jako minimální. Jeho bratr Jaroslav už ale od srpna tvrdil pravý opak a starší sourozenec se tak nakonec ukázal jako spolehlivá vědma.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dvaačtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd figuruje v nominaci pro olympijské hry v Soči.

Článek

„Potřeboval bych od něj vyvěštit ještě pár věcí. Třeba, jak v Soči dopadneme. Ale o tom brácha zatím mlčí," vykládal dvaačtyřicetiletý útočník, kterému však primát nejstaršího hráče hokejového turnaje sebere Fin Selänne. „To se mi ulevilo," rozesmál se Nedvěd.

Jeho jméno v Hadamczikově výběru spustilo poprask jak v Česku, tak za oceánem. V Kanadě už se například psalo, aby si fanoušci rozhodně nenechali ujít hráče, který bude mít v jedné ruce hokejku a ve druhé berlu na opírání. „Věku se nedá bránit, ale já se do těch debat nechci ponořit. Rozhodující jsou výkony a ty moje šly v poslední době zase nahoru, navíc turnaj v Soči se nám povedl. Pro někoho je překvapení, že budu na olympiádě, jelikož ani neví, že ještě funguju," povzdechl si Nedvěd.

Hráč, který v NHL strávil 16 sezón, dostal pár vzkazů i ze zámoří. „Kamarádi z Vancouveru mi psali: Jsi to vážně ty? Není to jen shoda jmen?" pousmál se Nedvěd, který se ale konfrontace s nejlepšími hráči planety rozhodně nebojí. „Můžu se plést, ale podle mě to už o moc rychlejší než zápasy Euro Hockey Tour nebude."

Třiadevadesátka mu zůstane

S čím však Nedvěd může počítat najisto, to je jeho tradiční číslo 93, které však z českého výběru nosí  v klubu i Jakub Voráček z Philadelphie. „Ptal jsem se na to kustoda Zdendy Šmída a ten mi hned napsal: ‚Ty vole, máš 93! Voras si bere jiný číslo...' "

Do startu hokejového turnaje pořád zbývá víc než měsíc, což pro Nedvěda znamená odehrát ještě jedenáct utkání za Bílé Tygry. „Už taky padly dotazy, jestli ty zápasy budu vůbec hrát a nebudu se radši šetřit... To samozřejmě nepřichází v úvahu. Nebudu si samozřejmě objednávat bungee jumping, ale zranění může přijít, nehrajeme karty nebo šachy. Budu se snažit, ať jsme na tom před začátkem olympiády s Libercem mnohem líp než teď."

Ani případný gigantický úspěch v Soči by hokejového světoběžníka nezviklal v rozhodování, zda si ještě prodloužit aktivní hokejová léta. „Olympiáda nebude hrát roli. Úspěch ani neúspěch se mnou nepohne. Koukám se jen na svoje pocity. A popravdě nevím, co by se muselo stát, abych hrál ještě další sezónu," přibližuje se konec Nedvědovy kariéry.

Reklama

Související témata: