Hlavní obsah

Důležité je, co člověk dýchá, směje se Jágr nad silnou kladenskou klikou v nominaci do Soči

Praha

Tři velké hokejové líhně, kladenskou, jihočeskou a moravskoslezskou, lze vystopovat mezi 25 jmény na soupisce českých hokejistů pro olympijské Soči.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Jágr

Článek

Která z nich jasně dominuje, vtipně připomíná její přirozený vůdce Jaromír Jágr na Facebooku: „Tak schválně. Věděli jste, že v české sestavě je osmička Kladeňáků plus další dva, kteří tam hráli, než odešli do NHL?" Uvádí tak i působení centrů Eliáše a Krejčího, a to si ještě nevzpomněl, že před deseti lety oblékl kladenský dres v baráži tehdy mladíček Milan Michálek, jinak kovaný Jihočech a představitel druhé výrazné líhně týmu.

„Prý že Kladýnku kvalitní kluci nerostou. Já to říkám stále: není důležité, co jíte, ale co dýcháte," píše Jágr na facebookovém profilu, kam přidal historický obrázek kouřících továrních komínů nad Kladnem. Na rodné město, kde vlastní hokejový klub, nedá dopustit. „Určitě je dobře, že tolik z nás má stejné kořeny," uvědomuje si i kapitán Tomáš Plekanec.

Podobně silná olympijská klika z jednoho klubu byla naposledy v sestavě ze zlatého Nagana 1998. Tam nastoupilo osm hráčů, kteří prošli Litvínovem. Svobodu, Šlégra, Reichla, Růžičku, Langa, Ručinského, Beránka a Čalouna navíc ze střídačky vedla litvínovská ikona Ivan Hlinka. Už tenkrát bylo u triumfu i pět odchovanců Kladna (Jágr, Hnilička, L. Procházka, Patera, M. Procházka).

V letošním výběru Aloise Hadamczika má šest členů jihočeská líheň s rodišti Písek, Strakonice, Jindřichův Hradec a České Budějovice. „Správní kluci mohou být i z jižní pánve," směje se Jiří Novotný. Větev z moravskoslezského pomezí zastupují vedle z Kravař pocházejícího kouče hned tři hráči, navíc vlašimský rodák Rozsíval hrál i v Třinci.

Líhně týmu pro ZOH
Kladenská:
Frolík, Gudas, Jágr, Kaberle, Pavelec, Plekanec, Voráček, Židlický.
Jihočeská:
Hanzal, Kovář, M. Michálek, Z. Michálek, Novotný, Salák.
Moravskoslezská:
Barinka, Krajíček, Palát.

Reklama

Související témata: