Hlavní obsah

Kopřiva: Umíme hrát takticky, to je naše výhoda

PLZEŇ

Ve čtvrtek odstartoval v Plzni světový šampionát hokejistů do 18 let a úvodní duel domácí reprezentace zvládla. Díky třem brankám v úvodní pětiminutovce druhé třetiny porazila Švýcarsko 4:1. Papírově nejslabší celek plzeňské skupiny B ale dlouho držel s českými hráči krok. "Čekali jsme těžké utkání," přiznal po zápase trenér Břetislav Kopřiva.

Článek

Český výběr měl od úvodních minut převahu, snažil se kombinovat a z rotací z rohu pronikat před branku. "Poslední zápas ve Švýcarsku jsme nedávno prohráli, a tak jsme se snažili změnit styl útočení. Švýcaři hrají tuhou obranu, změna nám prospěla a vytvářeli jsme si šance," řekl Kopřiva na dotaz Sportu.cz.

První zápasy, zvlášť v domácím prostředí, jsou hlavně psychicky hodně náročné. Český výběr navíc těsně před mistrovstvím postihla nepříjemná viróza. "Měli jsme ze vstupního zápasu trochu obavy. Po nemocích jsme nevěděli, jak na tom budeme. Navíc Švýcaři mají několik výborných útočníků a celý tým hraje neustále na doraz. Pomohlo nám zredukování sestavy na tři útoky, pak jsme už hráli v pohodě," byl spokojený český kouč.

Klíčový první gól vstřelil David Květoň hned v úvodní minutě druhé třetiny. "První gól nám hodně pomohl. Spadla z nás nervozita, zvedli jsme se psychicky i fyzicky," vysvětloval útočník Vsetína.

Trenéři hráče dobře připravili

Jedním z nejlepších hráčů na ledě byl kladenský forvard Michael Frolík. Ten má už zkušenosti z mistrovství světa hráčů do 20 let a na ledě to bylo vidět. Několikrát s klidem pronikl soupeřovou obranou, zařídil pojistku v podobě čtvrté trefy. "Je to hodně podobné s dvacítkami, jen trošku rychlejší a silovější, srovnává Frolík obě kategorie.

I vycházející kladenská hvězdička chválila úvodního soupeře českého výběru na šampionátu. "Byl to hodně náročný zápas, ale po gólech ve druhé třetině z nás nervozita spadla. Nebyli jsme pak už tak svázaní, navíc nás kouči na Švýcary dobře připravili. Rotacemi z rohů jsme se dostávali do šancí, jen jejich zakončení nebylo úplně ideální," uvědomuje si Frolík.

Na Slováky reprezentanti vlítnou

Úvodní krok má česká reprezentace za sebou, už v sobotu ji ale čeká těžší soupeř. V 'derby' se utká se Slovenskem, které ve čtvrtek prohrálo s USA 1:3. "Slováci jsou samozřejmě lepší soupeř, bude to mnohem složitější zápas. Pořádně se ale na ně připravíme a vlítneme na ně," burcuje Michael Frolík.

Sílu dalšího protivníka uznává i David Květoň: "Slováci proti nám hrají vždycky dobře, navíc to bude derby..." Přednosti soupeře vyjmenovává trenér Břetislav Kopřiva. "Slováci hrají tvrdou zónovou obranu. Bude hodně záležet na rozhodčím, co jim dovolí. Naší velkou výhodou je schopnost hráčů reagovat na pokyny trenérů a hrát takticky za jakéhokoliv stavu. A to je obrovské plus," doufá v úspěch lodivod české reprezentace.

Reklama

Související témata: