Hlavní obsah

Sýkora neřeší, zda bude hrát s Jágrem

Na začátku soustředění hokejové reprezentace před blížícím se mistrovství světa se o útočníku Petru Sýkorovi mluvilo jako o jednom z hráčů, kteří budou muset o zařazení do konečné nominace hodně bojovat. Po deseti dnech je ale vše jinak. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2000 by v mužstvu neměl chybět. Navíc je dost pravděpodobné, že bude členem elitní formace.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Petr Sýkora

Článek

Kouč Vladimír Růžička ho s největší pravděpodobností vyzkouší v útoku s největší hvězdou týmu Jaromírem Jágrem. Oba sice nejčastěji hrají na pravém křídle, ale šéf reprezentačního týmu hodlá vyzkoušet Jágra na postu středního útočníka, kde hrál v závěru svého angažmá v ruském Omsku. Původně počítal, že společně s Jágrem budou hrát Milan Hejduk a Martin Straka, pardubický útočník ale z mužstva pro zranění vypadl.

"Straka je jasný, jsou na sebe s Jágrem zvyklí. K nim potřebujeme střelce. Jarda na sebe stáhne dva hráče, čímž vznikne velký prostor pro třetího. A to musí být hráč, který umí dát gól," uvedl nedávno Růžička.

Sýkorovi to v přípravě střílí

A právě tento úkol v přípravě plní Sýkora. Ve čtyřech zápasech se trefil čtyřikrát, v předešlých 23 startech v dresu národního týmu přitom dal jen tři góly. Sýkora však svou výbornou bilanci nepřeceňoval.

"Na to vůbec nemyslím. Je mi jedno, kde a s kým hraju. Když šanci mám, tak se ji snažím využít, a zatím se mi to daří. Padalo mi to tam celý rok, takže doufám, že to bude pokračovat," řekl Sýkora na dotaz ČTK po čtvrtečním duelu proti Rakousku ve Znojmě.

Plánované spojení s Jágrem mu ale lichotí, i když si je vědom, že k němu nemusí vůbec dojít. "To je ještě daleko, do mistrovství jsou ještě tři zápasy. Doufám ale, že to takhle trenéři zkusí," přál si odchovanec plzeňského hokeje.

Růžička určitě zkusí Jágra v centru

Jeho cílem je ale hlavně se prosadit do nominace a do sestavy. Moc dobře si totiž pamatuje loňský Světový pohár, kdy moc příležitostí na ledě nedostal. "Chci se především prosadit do sestavy a je mi jedno, jestli budu chodit na přesilovky, na oslabení. Chci být hlavně v týmu," podotkl Sýkora, jenž se navíc ještě od Růžičky osobně nedozvěděl, že by měl s Jágrem nastupovat. "Jen jsem o tom četl v novinách," řekl.

Plánované složení prvního útoku může změnit přesunutí Jágra na jeho tradiční post - pravé křídlo. V centru jej ale Růžička určitě zkusí. "Jarda říkal, že bude hrát tam, kde bude potřeba. Pro mě bylo jeho zařazení na tento post překvapením. Ale je silný, má velkou páku, což je na buly důležité. A my velké centry vyjma Vašíčka nemáme," vysvětlil Růžička svůj záměr.

Reklama