Hlavní obsah

Osmnáctka je ve čtvrtfinále MS, porazila Slovensko

PLZEŇ

Česká hokejová reprezentace do 18 let porazila v sobotu ve svém druhém vystoupení na MS Slovensko 3:0 a zajistila si tak postup do vyřazovací části. Úvodní gól proti bývalému federálnímu partnerovi vstřelil Fiala ve 32. minutě, druhý gól přidal Sobotka o tři minuty později a třetí Kuchejda ve 49. minutě. Brankář Ondřej Pavelec udržel čisté konto.

Článek

Český výběr zahájil stejně jako proti Švýcarsku aktivně, dobrým pohybem dělal problémy urostlým obráncům Slovenska. Dobrou šanci si vytvořil po vyjetí zpoza branky Sobotka, vzápětí bekhendovou dorážkou nepropálil Kováče Frolík. Z počátečního tlaku se neujala ani střela Fialy, který se do šance dostal po špatném střídání soupeře.

Slováci odpověděli ve 12. minutě, kdy se dostali do přečíslení 2 na 1. Dvěma kvalitními zákroky se blýskla česká jednička Ondřej Pavelec, kterého nepřekonal Michal Hrtus.

Opět slušně zaplněné plzeňské ochozy poprvé vybuchly nadšením ve 13. minutě. Martin Hanzal místo okamžité dorážky podržel puk a zpoza branky nahodil do brankoviště. Tam ale puk do branky dorazil český hráč nohou a hlavní sudí Thul po konzultaci s videorozhodčím gól neuznal. Češi měli v prvním dějství převahu, hráli hodně do těla, což na urostlé slovenské hráče platilo.

Gólové naděje zhatil ofsajd

Po změně stran putoval za faul vysokou holí na trestnou lavici Kánov, v oslabení pálil tvrdě Sobotka a puk přepadl slovenskému gólmanovi za brankovou čáru. Těsně předtím ovšem hru přerušil hvizd rozhodčích, pískajících postavení mimo hru.

Ve 30. minutě si obránce Jakub Vojta v přesilovce položil dva protihráče, prokličkoval se až před Kováče, který vleže skvěle zachránil. Mladý český obránce pak v předklonu jen nevěřícně kroutil hlavou. O dvě minuty později se už Češi dočkali. Ondřej Fiala prošel před soupeře, nahodil před branku a vracející se bek Hubinský si bruslí srazil kotouč do vlastní branky.

Povzbuzení domácí reprezentanti se ubránili i při dalším vyloučení Kánova, už za vyrovnaného stavu hráčů na ledě ujel Květoň, prohodil si puk mezi nohama a vzápětí jej poslal do brankoviště. Tam byl připravený Vladimír Sobotka, který zvýšil na 2:0. Třetí trefu mohl přidat Pospíšil, v brejku ale na Kováče nevyzrál.

Na druhé straně se sám na Pavelce řítil Lelkeš, dobře postavenému českému gólmanovi jen vyprášil betony. Z českého výběru ale stejně jako ve čtvrtek proti Švýcarsku úvodní gól shodil nervozitu a domácí soupeři zle zatápěli.

Pavelec udržel čisté konto

I ve třetím dějství se hrál kontaktní hokej se spoustou osobních soubojů, stále mírně navrch měli domácí. Navíc ve 49. minutě David Kuchejda dorazil střelu Hanzala a o vítězi bylo rozhodnuto.

Česká reprezentace do 18 let se ubránila i přesilovce sedm minut před koncem a po zásluze zvítězila. Před pondělním duelem s Finskem mají Češi jistotu postupu do další fáze turnaje.

Česko - Slovensko 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 32. Fiala, 35. Sobotka (Květoň), 49. Kuchejda (Hanzal). Rozhodčí: Thul, Vlineš, Wieler. Vyloučení: 8:9, navíc Kanov 10 minut osobní trest). Bez využití.  Diváci: 4097.
Česko: Pavelec - Vojta, Mašek, Hegegy, Růžička, Kudělka, Poživil, Kanov - Pospíšil, Sobotka, Květoň - Tlustý, Svoboda, Fiala - Frolík, Kuchejda, Hanzal - Rákos, Kana, Kalus. Trenéři: Kopřiva a Bednář
Slovensko: Kováč - Bohunický, Cuník, Mihálik, Brňák, Hubinský, Gründling, Biro, Klučár - Drábek, Bartánus, Marcinko - Mikuš, Bližňák, Hartus - Lelkeš, Buc, Otčenáš - Rapáč, Domian, Klejna. Trenér: Čepan.

Reklama

Související témata: