Hlavní obsah

Kapitánem hokejistů na MS bude Výborný

PRAHA

Útočník pražské Sparty David Výborný povede na mistrovství světa v Rakousku hokejovou reprezentaci jako kapitán do boje o medaile. Trenérský triumvirát v čele s hlavním koučem Vladimírem Růžičkou se totiž rozhodl, že právě čtyřnásobný světový šampion bude mít na dresu kapitánské 'céčko'. Jeho asistenty budou František Kaberle a Václav Prospal.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

David Výborný byl zvolen kapitánem týmu pro MS.

Článek

Růžička společně s Radimem Rulíkem a Ondřejem Weissmannem vybrali Výborného z trojice hlavních kandidátů, mezi kterými byli ještě Martin Straka a Pavel Kubina. "Pro Davida rozhodlo i to, že dělal kapitána na letošních turnajích série Euro Hockey Tour a je to ten správný typ pro tuto funkci," řekl Rulík po dnešním tréninku v Praze.

Jednou z hlavních předností Výborného, jenž bude startovat již na svém desátém MS v kariéře, je podle Rulíka, že trenéři mají zpětnou vazbu o dění v týmu. "Je potřeba, aby se všemi komunikoval a přinesl od mužstva impulz. To on umí," podotkl reprezentační asistent na adresu třicetiletého hráče.

Kdo by se vám zamlouval jako kapitán?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Výborný tak naváže na Straku, jenž byl kapitánem na loňském šampionátu v Praze, či na dlouholetého lídra týmu Roberta Reichla. "Je to pro mě velká pocta. V týmu je ale dalších deset hráčů, kteří by klidně mohli kapitána dělat," řekl Výborný, kterého v této roli čeká na velkém turnaji premiéra. "Dříve jsem byl mladý, takže bylo jasné, že třeba ve dvaceti jsem jím být nemohl," usmíval se Výborný.

Nové funkci však zas až tak velký význam nepřikládá. "Nic mimořádného to nebude. Jen budu mluvit s rozhodčími, a když bude potřeba tak s trenéry či vedením mužstva za hráče," dodal Výborný, jenž má na svém kontě téměř 180 reprezentačních zápasů. Poprvé oblékl dres národního týmu před dvanácti lety ve Stockholmu.

Reklama