Hlavní obsah

Čajánek už minulost neřeší

Martin Kézr, Marek BurkertPrávo

Loni letěl Petr Čajánek narychlo z Ameriky domů, aby byl k dispozici trenérům před mistrovstvím světa v Praze. Vytoužené nominace se sice nedočkal, ale hořkost už s odstupem času necítí. Před Vídní má zase o motivaci postaráno.

Foto: archiv

Petr Čajánek

Článek

"Loňský rok je prostě minulost. Každý kouč má právo vybrat si hráče podle svého gusta," nezazlívá po roce bývalému reprezentačnímu kouči Lenerovi. "Vždycky je to odpovědnost trenéra vybrat si mužstvo podle svých představ. Nevidím důvod k naštvání."

Po nejjednoznačnější finálové sérii v dějinách extraligy si měl zlínský tahoun čas srovnat myšlenky v hlavě. "Ten výsledek 0:4 na zápasy pro nás není až tak krutý, protože Pardubice prostě hrály líp. Pro Zlín už bylo úspěchem, že se podruhé v řadě dostal do finále," tvrdil poté, co s kamarády z týmu po finále poseděli a sezónu rozebrali.

Před nástupem na reprezentační soustředění odpočíval a na led naskočil až v pondělí. "Předtím jenom posilovna, občas kolo," přiblížil Čajánek svůj program v minulém týdnu.

Bitvy v play-off s litvínovskými Šlégrem a Ručinským, vítkovickými Kubinou a Varaďou a pardubickým duem Hemský-Průcha jsou prý už zapomenuty. "Extraligová sezóna je minulostí. Teď máme velkou ambici udělat pořádný výsledek."

Na umístění nemyslí

Žádného klubového parťáka ale Čajánek mezi reprezentanty mít nebude, zlínský obránce Roman Hamrlík se na poslední chvíli trenérům omluvil. "Po posledním utkání v Pardubicích jsme se o tom bavili a říkal mi, že nejdřív poletí do New Yorku za rodinou a rozhodne se až později."

Staršímu spoluhráči ale nehodlal nic rozmlouvat. "Měl svoje důvody, proč nejet. Sezóna byla dost dlouhá. Hodně dlouho neviděl své nejbližší, takže jeho rozhodnutí se dá pochopit."

Čajánek se na MS naposled objevil ve Švédsku v roce 2002 a vzpomínky nemá moc růžové. "Měli jsme tam hodně dobrých hráčů, ale prohrálo se ve čtvrtfinále s Ruskem. Nic moc," říká. Dvojnásobný mistr světa z Petrohradu a Hannoveru je ale rád, že pro něj ještě hokejová sezóna neskončila. "Těším se," je stručný.

Na trénincích národního týmu prozatím figuruje v řadě s Havlátem a Výborným. Vídeňské ambice českých hokejistů však nepromýšlel. "Na medaili zase může myslet pět šest mužstev. My budeme mít znovu silný tým. Já ale přijel ze všeho nejdřív hlavně na soustředění. Uvidíme, jak to bude vypadat. Vím jen, že mistrovství pro nás začíná prvního května."

Reklama