Hlavní obsah

Kdo bude chytat? Hadamczik zatím o jedničce pro Soči mlčí

Praha

Tak kdo vlastně bude v Soči českou jedničkou mezi tyčemi? Ondřej Pavelec z NHL? Jakub Kovář z KHL? Jedna z nejčastěji pokládaných otázek kolem olympijského týmu zatím nebyla zodpovězena. Hokejový turnaj přitom startuje už za týden.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik v diskuzi s brankářem Alexandrem Salákem, který nechybí v nominaci na OH.

Článek

Když Tomáš Vokoun oznámil svůj konec v národním týmu a následně vypadl ze hry kvůli zdravotním komplikacím, skloňovalo se v souvislosti s postem jedničky pro Soči pouze Pavelcovo jméno. Jedině on měl nominaci jistou, ostatní o ni bojovali. „Chtěl bych, aby Ondra chytal jako jednička," avizoval dlouho dopředu trenér Alois Hadamczik.

Pavelec však sezónu odstartoval nevýrazně, za chybujícím mužstvem Winnipegu mu přibývaly na kontě porážky a kouč znejistěl. Po lednové nominaci už byl ochoten připustit, že jedničku určí až v Soči.

Pro gólmany není ale nejistota ničím příjemným. „Přijde mi zvláštní odjet na turnaj a nevědět, jestli budu na tribuně, na střídačce, nebo v bráně," řekl minulý týden Kovář.

V Turíně si zachytali všichni tři brankáři

Hadamczik rozehrál gólmanské šachy už na své první olympiádě v Turíně 2006, kde poslal do branky nejprve Haška, který se ale zranil, naskočil tedy Vokoun, jenže klíčové čtvrtfinále chytal Hnilička. Že se mezi českými tyčemi protočí víc jmen i v Soči, je možné.

„My z Evropy tam budeme čtyři dny trénovat. Pak přijedou kluci z Ameriky, budou se muset srovnávat s časovým posunem a do toho první zápas se Švédy," řekl Kovář, který se prý nikdy necítil lépe než v posledních týdnech, a navíc je zvyklý na větší rozměry ledu.

Je tedy pravděpodobné, že právě gólman Jekatěrinburgu, který v KHL ohromuje čistými konty, by mohl být v brankovišti v úvodním českém duelu základní skupiny. „Nehledal bych v tom nic zvláštního. Každý chce chytat, ale rozhodne to trenér," tvrdí Pavelec, jehož předností zase je, že většinu soupeřů na olympiádě zná dobře ze zámoří. Volba jedničky je na Hadamczikovi a pro český úspěch to bude možná klíčové rozhodnutí.

Bilance českých brankářů pro Soči
zápasyvýhryprůměrúspěšnost
ONDŘEJ PAVELEC Winnipeg/NHL43172,9990,0
ALEXANDER SALÁK Petrohrad/KHL31171,8693,3
JAKUB KOVÁŘ Jekatěrinburg/KHL44191,9193,4
Kdo bude českou jedničkou v Soči?
Ondřej Pavelec
29,1 %
Alexander Salák
8,9 %
Jakub Kovář
62 %
Celkem hlasovalo 6616 čtenářů.

Reklama