Hlavní obsah

Pilař s Kotalíkem vědí, že jsou na hraně

PRAHA

Už jen pár dnů mají Karel Pilař a Aleš Kotalík na to, aby přesvědčili trenéra Růžičku, že by měli být zařazeni do konečné nominace pro mistrovství světa v Rakousku. Oba hokejisté sice patřili k ozdobám zámořskými hvězdami našlapané extraligy, přesto oba vědí, že jsou v národním mužstvu na hraně.

Foto: PRÁVO

Aleš Kotalík

Článek

"Trenér řekl, že pojede osm obránců a je tu devět beků. Stejně tak vím, že dva zápasy s Finskem tu nominaci můžou přiblížit nebo naopak vzdálit," říká Pilař. "Někteří kluci to mají jasné, ale já se dostal do takové situace a musím se s ní porvat," krčí rameny obránce, jenž získal titul mistra světa v roce 2001.

Stejně jako sparťanský bek se i liberecký útočník snaží myslet jen na svůj výkon a příliš nekombinovat či hledat nominační varianty. "Když dostanu šanci hrát v pátek v Litvínově nebo v neděli v Helsinkách, tak doufám, že přesvědčím trenéry o svých kvalitách," věří Kotalík, jenž zažívá atmosféru kempu před MS poprvé v kariéře.

"Dlouhé mi to tady nepřipadá, naopak je dobré, že si na sebe zvykneme a jednotlivé lajny se stačí pořádně sehrát."

Pilař zase věří síle konkurence. "Nejde říct tři týdny před mistrovstvím, že pojede dvacet hráčů a ostatní mají smůlu," myslí si hokejista, který si cení už jen skutečnosti, že je mezi devíti obránci širšího kádru. "Mužstvo bude silné, stejně jako na olympiádě nebo Světovém poháru. Nejsem lhostejný, za start ve Vídni bych byl strašně šťastný."

Zdravotní potíže jsou zažehnány

Oběma hráčům letos udělaly čáru přes rozpočet zdravotní problémy. Zatímco Kotalík marodil s oběma koleny, ale play-off stihl, Pilaře vyřadila z vyřazovacích bojů těžká angína.

"Už jen to, že se o šampionát můžu pokusit, je skvělé. Vždyť jsem půl sezóny byl ze hry," uvědomuje si Kotalík a troufá si: "Věřím ale, že v konečném výběru budu."

Pilař čtvrtfinálovou sérii s Vítkovicemi nakonec sledoval pouze z televize. "Bylo to pro mě k vzteku, ale jen co jsem vylezl z postele, tak jsem zase začal trénovat. Nějaké následky vůbec necítím," tvrdí sparťan, který dosavadní přípravné zápasy odehrál po boku parťáka z Toronta Tomáše Kaberleho. "I díky němu jsem cítil pohodu," říká.

Hokej z hlavy nedokážou úplně vymazat ani po tréninku, ale 24 hodin jejich život nenaplňuje. "Před spaním na to myslím, jinak volné chvíle trávím normálně s přítelkyní. Mám úplně všední starosti," připouští Pilař.

"Do Budějovic to mám daleko, ale v Praze mám spoustu přátel a s nimi trávím čas odpočinku. Pracuje tu i bratr, všichni mi fandí a věří, stejně jako já, že se do nominace dostanu," doufá Kotalík.

Reklama