Hlavní obsah

Čeští mladíci smetli Rusy a v semifinále MS je čeká Kanada

Čeští hokejisté do osmnácti let zvládli klíčový zápas mistrovství světa proti Rusku bez náznaku zaváhání. Obhájce zlata z loňského šampionátu rozdrtili ve čtvrtfinále 5:1 a na turnaji v domácím prostředí budou hrát o medaile. V pátek od 19 hodin nastoupí v Plzni v semifinále proti favorizované Kanadě.

Článek

V zápasech ve skupině se české naděje potýkaly se svou rozverností v obraně, ale proti Rusům si ponaučení z chyb vzali hráči k srdci. Na začátku ještě soupeři nabídli 102 sekund dlouhou dvojnásobnou přesilovku, ale v pohodě ji přečkali a pak už hráli zodpovědně.

Největší šancí trápícího se soupeře byla dlouho Sopinova střela do tyče. To už ale český tým vedl 4:0 a za přizvukování halasných plzeňských diváků, kteří přišli na zápas v dosud nejhojnějším počtu, v klidu kontroloval zápas.

Porazí Česko v semifinále Kanadu?
Tipujte v anketě na konci článku!

K suverénnímu vystoupení si ale pomohl sporným gólem. Svoboda vystrčil ruského gólmana z branky a opuštěnou klec lehce trefil od modré Hegegy. Pro třineckého beka to byla první trefa na turnaji. Pak se při hře čtyř proti čtyřem prosadil umnou tečí Hanzal.

Češi se uklidnili a kapitán Vojta se k nelibosti trenéra Kopřivy vydal z obrany až před branku. Risk mu vyšel, ocitl se tam úplně sám a Květoňův parádní pas uklidil Varlamovovi mezi betony. Ruský gólman dělal, co mohl, ale příval střel brzy protrhl hráz mírného skóre.

Kladenský střelec Tlustý nejdřív tečí Maškovy střely využil po 31 vteřinách přesilovku za brutální Truchnův faul na Sobotku, pak uzavřel skóre po rychlé výměně puku s vítkovickým Káňou. Spolehlivý gólman Pavelec málem na šampionátu udržel podruhé čisté konto, teprve minutu před koncem mu soupeř zkazil radost. Proti Kanadě, která má průměr rovných šest branek na zápas, na něj bude tým hodně spoléhat.

Česká republika - Rusko 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Hegegy (Fiala), 13. Hanzal (O. Poživil), 24. Vojta (Květoň), 31. Tlustý (Mašek, Káňa), 43. Tlustý (Káňa) - 59. Kučerjavenko (Sopin). Rozhodčí: Levonen (Fin.). Vyloučení: 13:9. Využití: 1:1. Diváci: 7453.
ČR: Pavelec - Vojta, Mašek, Kudělka, O. Poživil, Hegegy, D. Růžička, Kanov - Květoň, Sobotka, T. Pospíšil - Kuchejda, Hanzal, Michael Frolík - T. Svoboda, Fiala, Kalus - Káňa, Rákos, Tlustý. Trenéři: Kopřiva a Bednář.
Rusko: Varlamov - Buravčikov, Anikejenko, Polešuk, Zubarev, Pachomov, Nikitin - Istomin, I. Zubov, I. Makarov - Bumagin, Krysanov, Truchno - Sopin, Veličkin, D. Zjuzin (15. Kučerjavenko). Trenér: Slipčenko.

Reklama

Související témata: