Hlavní obsah

Hokejisté nastoupí proti Finům s Jágrem i Ručinským

Hokejoví fanoušci se mohou v pátek v Litvínově těšit na start Jaromíra Jágra i odchovance severočeského klubu Martina Ručinského. V prvním utkání o třetí místo v Euro Hockey Tour se objeví uzdravená hvězda New Yorku Rangers v centru první formace a Ručinský poprvé po operaci břišních svalů vyzkouší zápasovou zátěž.

Článek

"Zkusím v Litvínově nastoupit a v průběhu utkání uvidíme, jak na tom budu. Nechci nic lámat přes koleno, ale jsem připraven hrát naplno," řekl Ručinský po čtvrtečním tréninku.

Trenér Vladimír Růžička potvrdil důležitost Ručinského testu při prvním duelu o třetí místo v Euro Hockey Tour, který od 16:55 h vysílá přímo ČT 2. "Potřebujeme vědět, zda je Martin schopen obstát v utkání. Představí se na levém křídle Výborného řady a doufám, že jeho tělo to zvládne. Pro případ nějakých potíží Ručinského bude jako třináctý útočník připraven Průcha," uvedl kouč.

Jágra asi skolil časový posun

Dobrou zprávou ze včerejšího tréniku je návrat Jaromíra Jágra na led po dni pauzy, kterou si vynutily zvýšená teplota a nevolnost. "Jágr je v pořádku, byla to jen lehčí viróza s nevolností," řekl lékař národního týmu Jan Vanáč. Hráč nechtěl o svém zdravotním stavu vůbec mluvit a novinářům jen s úsměvem sdělil: "Úřední hodiny mám v sobotu od dvou do čtyř."

Při odjezdu z haly Jágr už vážněji připustil, že potíže mohlo způsobit vyrovnávání se s časovým posunem po příjezdu ze Sibiře a že den v posteli mu prospěl. "Pomohla mi vitamínová kúra nařízená doktorem," přiznal útočník, který si dnes poprvé v reprezentačním dresu vyzkouší post centra, na němž nastupoval v ruském Omsku. Na křídlech prvního útoku bude mít Sýkoru se Strakou.

Šlégr fit, mimo hru Židlický

Odezněly také bolesti zad Jiřího Šlégra, včera se už zase proháněl po ledě. "Šlo o chronické potíže v oblasti bederní páteře, které pomohla překonat masáž a zásah fyzioterapeuta," líčil Vanáč. Horší je situace dalšího obránce, Marka Židlického.

"Má akutní blok na přechodu mezi krční a hrudní páteří. Po návštěvě osvědčeného fyzioterapeuta Koláře se jeho stav lepší, ale trénovat začne pravděpodobně až na konci týdne," řekl Vanáč s tím, že Židlického účast při dnešním utkání v Litvínově trenérům nedoporučil. "Do mistrovství světa ale bude Židlický snad úplně v pořádku," věřil Růžička.

Růžička na tréninku zvyšoval hlas

Na hokejisty kouč během včerejšího tréninku často zvyšoval hlas, nekompromisně uděloval pokyny a bedlivě sledoval souhru každé formace. Několikrát hráčům důrazně vysvětloval svoji představu o systému a projevu mužstva. "Chci, abychom hráli dobře defenzivně, všichni poctivě dozadu. Na kluky v tom hodně tlačíme, abychom moc neinkasovali, protože věřím, že při útočném ladění týmu vpředu nějaké góly dáme," řekl Růžička.

Duely o konečné umístění v Euro Hockey Tour se sice od ostatních přípravných zápasů na šampionát liší už jen tím, že se hraje o finanční prémii 15 tisíc eur, ale pro Růžičku jsou dnešní utkání v Litvínově i nedělní odveta v Helsinkách především testy. "Samozřejmě chceme nad Finy vyhrát, ale utkání pořád beru jako přípravu. Určité věci si budeme zkoušet, třeba přesilovky," dodal trenér národního týmu.

Předpokládaná sestava ČR:
Vokoun - Kubina, Hejda, Pilař, Fischer, Šlégr, T. Kaberle, F. Kaberle - P. Sýkora, Jágr, Martin Straka - Havlát, Výborný, Ručinský - Hemský, Prospal, Dvořák - R. Vrbata, Kotalík, Hlaváč -  Průcha.

Reklama

Související témata: