Hlavní obsah

Statečné mladíky nůž na krku nepopravil

Michal OsobaPrávo

Na hranici úspěchu a neúspěchu balancoval ve čtvrtek výkvět českých hokejových talentů při existenčním zápase čtvrtfinále MS proti obhájcům titulu z Ruska. Se situací, s níž většina kádru neměla na vrcholné mezinárodní akci zkušenosti, se ale mladíci popasovali skvěle. Pro Rusy skončil turnaj potupnou porážkou a v závěru si již na českých hráčích jen vybíjeli svoji frustraci.

Článek

"Měli jsme nůž na krku. Vyřazení by byla ostuda," popisoval předzápasové rozpoložení domácího týmu kladenský forvard Jiří Tlustý, jenž k postupu do semifinále přes Rusy přispěl dvěma góly.

Domácí tým, hnaný vpřed rekordní návštěvou šampionátu, byl i za rozhodnutého stavu opatrný, dobře si pamatoval na duel s Američany, který zámořští hokejisté dokázali otočit. "Já začal věřit v postup až za stavu 5:0," přiznal brankář Ondřej Pavelec, jenž se svými výkony pasoval do role největší hvězdy českého týmu. Mohl si připsat i druhé čisté konto na turnaji, chybělo mu k němu pouhých 66 vteřin.

"Ale vždyť je to jedno, postup je postup s nulou i bez ní," usmíval se sedmnáctiletý gólman. V juniorské extralize sice chytá za Kladno, v Plzni by ale těžko v těchto dnech někdo našel populárnější postavu. "Ondra, Ondra" ozývá se co chvíli z kotle. "Nikdy jsem nic takového nezažil, je to paráda," nadšeně vykládal Pavelec, kterého dlouho nechtěli rozjaření fanoušci pustit do kabiny.

Domácí reprezentanti tedy jdou dál, ale s radostí z postupu to nemohli přehánět, dnes je čeká Kanada. Kolébka hokeje přivezla do Čech nesmírně silný tým, po základní skupině má úchvatný průměr šesti vstřelených branek na zápas! "Hrají stejný styl jako Američané, chodí důrazně až do brankoviště," stačil si všimnout Pavelec.

Reklama

Související témata: