Hlavní obsah

Nominační ortel se přibližuje

Marek BurkertPrávo

Po nedělním duelu s Finskem by měl reprezentační trenér Vladimír Růžička trojici hokejistů z širšího kádru reprezentace oznámit, že příští týden už nemusí chodit na trénink. Těžká volba se blíží, nervozita kulminuje. "Nikdy není příjemné někoho poslat domů, ale chci to udělat raději dřív, abychom poslední týden přípravy měli více klidu," řekl už předem Růžička.

Článek

Jednodušší rozhodování bude mít trenér mezi beky, kde si pozici v týmu zřejmě zajistí zkušený Šlégr a černý Petr padne na jednoho z dvojice Hejda-Pilař. "Cením si, že je k nám kouč upřímný a nedělá tajnosti," tvrdí Karel Pilař, jenž dostane od Růžičky šanci v duelech se Suomi, zatímco na ledě by se v nich neměli objevit Špaček s Čajánkem, kteří podle Růžičky mají start v Rakousku jistý. "Spoléháme na ně," řekl trenér.

Kdo vypadne z nominace pro MS?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Obtížnější řešení nominační tajenky se týká české ofenzívy. Vše se odvíjí od zdravotního stavu Ručinského. Pokud mu operované břišní svaly nedovolí hrát naplno, do Vídně nepojede. "Na rozhodnutí, že chci brát jen stoprocentně zdravé hráče, se nic nemění," je neústupný kouč.

Na pomezí vyvolených je také v minulých letech velebený Martin Havlát, jenž však prožil mimořádně špatnou sezónu. "Nikdy jsem v reprezentaci neměl nic jistého," odmítá zajištěnou pozici čerstvě 24letý útočník. Podobně je na tom i sparťan Hlaváč, který sice v extralize příliš branek nenastřílel, ale na poslední akci národního týmu - Švédských hokejových hrách - se gólově předvedl.

Nejistotu cítí i liberecká dvojice Kotalík, Vrbata. "Snažím se na to nemyslet," tvrdí Aleš Kotalík a stejná je i odpověď nejproduktivnějšího hráče českého play-off Aleše Hemského, u nějž se čeká, jak se v přípravných zápasech předvede po boku zavedené českobudějovické dvojice Prospal, Dvořák.

Hokejisté v ohrožení:
Obránci
Jan Hejda, Karel Pilař, Jiří Šlégr
Útočníci
Martin Havlát, Aleš Hemský, Jan Hlaváč, Aleš Kotalík, Martin Ručinský, Radim Vrbata

Reklama