Hlavní obsah

Čeští hokejisté si musí podle Rusnáka dát pozor na díry v obraně

PRAHA

Čeští hokejisté patří mezi hlavní favority mistrovství světa v Rakousku. Mají řadu kvalitních útočníků v čele s Jaromírem Jágrem, jemuž se povedla sezóna v Rusku. Češi si ale musí dát pozor na díry v obraně a přidat by měla také brankářská jednička Tomáš Vokoun. Řekl to Dárius Rusnák, který coby kapitán dotáhl před dvaceti lety v Praze Československo k titulu mistrů světa.

Foto: www.princeton.edu

Ilustrační foto

Článek

"Češi mají tak silné mužstvo, že klidně můžou získat titul. Mají kvalitní útočníky, slabinou bude možná obrana. Také gólman Vokoun nechytal poslední dobou tak, jak by si Češi představovali," dodal bývalý centr.

Za jednu z největších osobností českého výběru i celého šampionátu Rusnák považuje Jágra. Tomu prý pomohla sezóna v Rusku, kde zjistil, že kvalitní hokej se nehraje pouze v NHL, ale také v Evropě. Zkušenosti z ruské ligy se prý bude nyní snažit využít i na šampionátu.

Uvidíme, jak se Jágr vypořádá s přechodem

"Chtěl bych vidět Jágra, jak se vypořádá s přechodem z ruské ligy do reprezentace a jaký bude vůdce. Uvidíme ale, zda se nezopakuje situace z loňského roku, kdy Češi nešťastně předčasně vypadli z bojů o medaile," připomenul Rusnák.

Na zlato si ale prý může dělat pomyšlení dalších pět či šest týmů. Silná bude Kanada, Švédsko, Finsko, Rusko, zapomínat nelze na Američany. Rusnák ale především doufá, že jeho slovenští krajané se probojují aspoň mezi nejlepší čtyřku.

"Naší největší slabina bude asi hra obránců. Brankáři Ján Lašák nebo Rastislav Staňa nám ale na druhé straně v poslední době rostou do kvality. Chybí nám také více kvalitních centrů jako Michal Handzuš či Jozef Stümpel, kteří dokáží určit celé pětce správný směr," míní někdejší útočník.

Slovensko má prý těžkou skupinu

Slovensko má podle něj těžkou skupinu, v níž narazí na Rusy, Bělorusy a domácí Rakušany. Důležité bude nezpackat úvod turnaje a nezkomplikovat si tak postup ze skupiny. Pak je už prý možné leccos a nelze vyloučit, že Slováci se budou podobně jako před třemi lety v Göteborgu radovat z titulu světových šampiónů.

Podle bývalého reprezentačního kapitána se na šampionátu objeví i papírově slabší mužstvo, které potrápí favority. Letos by to mohlo být Švýcarsko. "Mým tajným koněm jsou Švýcaři. V posledních letech dobře pracují s mládeží a začíná se jim to vracet".

Šampionát bude i velkým bojem hlasivek fanoušků

Někdejší útočník bratislavského Slovanu, Jihlavy a finského Kuopia si myslí, že letošní šampionát bude i velkým bojem hlasivek fanoušků. O mistrovství ve Vídni a Innsbrucku je totiž značný zájem nejenom mezi domácími příznivci, ale také na nedalekém Slovensku, Česku, Německu či Švýcarsku.

"Může to být ke prospěchu toho kterého mužstva, ale na druhé straně můžou být hráči zájmem fanoušků motivováni až příliš. Zapomenou na zadní vrátka, inkasují zbytečné góly a efekt tak bude zcela opačný," upozornil Rusnák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články