Hlavní obsah

Hokejisté se představí ve Finsku bez Jágra a s Hniličkou

PRAHA

Bez své největší hvězdy Jaromíra Jágra vyrazí v neděli čeští hokejisté k odvetnému duelu o třetí místo v Euro Hockey Tour do Finska. Svěřenci Vladimíra Růžičky odletí do Helsinek leteckým speciálem v 11:00 a o šest hodin později se představí v Hartwall Areně.

Článek

Sestava českého týmu se výrazně změní oproti pátečnímu utkání v Litvínově, kde se oba celky rozešly smírně 3:3. Do branky se místo předpokládané jedničky pro mistrovství světa Tomáše Vokouna postaví Milan Hnilička. V obraně nastoupí místo odpočívajícího Pavla Kubiny Jaroslav Špaček a mimo hru zůstává se zablokovanou krční páteří Marek Židlický, který ani dnes netrénoval. Bek IFK Helsinky se však už podle svých slov cítí po dalších návštěvách fyzioterapeuta Pavla Koláře lépe.

Odpočinek mají na neděli naplánovaný mezi útočníky vedle Jágra také Václav Prospal s Radkem Dvořákem a znovu Petr Čajánek, který nenastoupil ani na severu Čech. "Petr byl po sezoně unavený. Je to hráč, na něhož se spoléhá. Stačí, když nastoupí proti Kanadě," vyjádřil se už v týdnu kouč Růžička. V Helsinkách se na ledě objeví Petr Průcha, Josef Vašíček a Václav Varaďa.

Ručinský na šampionát na 99 procent pojede

Pro trojici ze současného osmadvacetičlenného kádru bude duel v Helsinkách posledním v letošní sezóně. Růžička před šampionátem ještě musí vyřadit jednoho beka a dva útočníky. Učiní tak po zápase v Helsinkách, nejdříve to sdělí hráčům a veřejnost se to dozví zřejmě až po pondělní dopolední tiskové konferenci v Praze.

"Rozhodně neznamená, že ti vyřazení hráči jsou nějak horší. Prostě nebudou zapadat do sestavy. Nemůže vzít na turnaj třicet hráčů," řekl reprezentační kouč po dnešním tréninku. Páteční první zápasový test operovaného břišního svalu Martina Ručinského mu dal pozitivní odpověď. "Martin na šampionát na 99 procent pojede," dodal Růžička.

Čeští hokejisté mají po nedělním utkání před šampionátem naplánován už jen poslední přípravný zápas - čtvrteční generálku s Kanadou v pražské T-Mobile Aréně. V Helsinkách, kde se hraje o konečné pořadí v EHT a zároveň o 15 tisíc eur, tak půjde především o další test. Jasné je po páteční dělbě bodů, že vítěz skončí třetí, ať vyhraje v základní hrací době, v prodloužení či po samostatných nájezdech.

Předpokládaná sestava ČR:
Hnilička - F. Kaberle, Špaček, Pilař, T. Kaberle, Šlégr, Hejda, Fischer - Hemský, P. Sýkora, Hlaváč - R. Vrbata, Martin Straka, Kotalík - Průcha, Výborný, Ručinský - Havlát, Vašíček, Varaďa.

Reklama

Související témata: