Hlavní obsah

Hadamczik: Mohl jsem dávno trénovat nějaký klub v Rusku a mít desetinásobek platu

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace je bez trenéra. Alois Hadamczik oznámil, že končí a nepovede tým už ani na květnovém mistrovství světa v Minsku. „Za poslední týdny vytvořila některá média kolem reprezentace tak hustou atmosféru, v níž se mi dál nechce pracovat,“ sdělil Právu odcházející jednašedesátiletý kouč.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Alois Hadamczik při čtvrtfinálovém zápase s USA na ZOH v Soči

Článek

Proč jste oznámil svůj odchod až s odstupem pěti dnů po čtvrtfinálové porážce v olympijském Soči?

Už tam jsem přemýšlel, co podniknu. Hlavou se mi honily různé myšlenky, především jsem vnímal, jak sílí ten tlak médií. Národní tým jsem dělal vždycky s hrdostí, už se ale nechci nechat dál urážet. V pondělí jsem pak definitivně došel k přesvědčení, že nemám zapotřebí dál snášet různé lži a polopravdy a že se mi v takovém prostředí ani nechce dál pracovat.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Vadila vám tolik kritika, která se snášela na vaši hlavu?

Vnímám roli novinářů, těžko ale chápu zásahy do mé odbornosti. Proč mají o mně psát, že nemám pořádný systém? Kdybych ho neměl, neuhrál bych přece s reprezentací celkem pět medailí (bronz na MS do 20 let 2005, bronz na ZOH 2006, stříbro na MS 2006 a bronzy z MS 2011 i 2012 – pozn. red.). Bylo zajímavé, že když jsme na mistrovství v Bratislavě před třemi lety vyhráli z deseti utkání devět, tak všechno bylo v pořádku a najednou stejní lidé od novin otočili všechno proti mně.

Jenže teď podruhé za sebou vypadl národní tým pod vaším vedením na velké akci už ve čtvrtfinále. To už přece důvod k rezignaci je...

To je vždy hranou úspěchu, a když mužstvo čtvrtfinále nepřejde, trenér musí počítat s tlakem i kritikou, třeba i s voláním po odchodu. Jenže tady u nás se to zvrhlo v hon na trenéra ještě předtím, než jsme vůbec jeli do Soči. V jediném českém sportovním deníku probíhal už od olympijské nominace s takovou intenzitou, že ublížil celému mužstvu.

Máte dojem, že se to nějak projevilo i na olympijském výkonu?

Vše se v Soči přeneslo i na hráče a hodně negativně to ovlivnilo celou atmosféru. Kluci sami v kabině říkali, že to cítí, a neumíte si možná ani představit, jak zlostně naladění chodili z mixzóny, kde často dostávali hodně účelové otázky. Pořád se něco hledá, co vůbec není.

Jak to myslíte?

Pitvají se vztahy, a když hráči řeknou, že je to v pořádku, tak média najdou někoho, kdo začne tvrdit, že to tak není. Zamířili to na mě, jenže ublížili celému hokejovému hnutí, a to mě docela mrzí. Novináři dostali národ do takové psychózy, lidi přitom nemůžou být v kabině a nemůžou vidět, co je pravda.

Udělal byste v Soči dnes něco jinak?

Kdybych mohl vrátit zpátky čas, jinak bych asi pro olympijský turnaj rozdělil gólmanské role. Pavelec se měl předvést hned v úvodním těžkém zápase se Švédy, pak jsem teprve měl učinit rozhodnutí, kdo bude chytat dál. Měli jsme na gólmana peška a bez něj nic nevyhrajete.

Máte tedy pocit, že na vině olympijského nezdaru jsou brankáři?

Ne, takhle to nechci stavět. Jen tvrdím, že bez Haška bychom byli v Naganu také vyřízení.

Měl jste smlouvu až do domácího mistrovství světa v roce 2015. Nechtěl jste ji přece jen dodržet?

Já mám trenérskou práci rád, ale potřebuji k ní klid a není pro mě rozhodně něčím, co bych musel dělat za každou cenu. Já ale v Soči na každém kroku cítil, že se mediální tlak směřovaný na mou osobu negativně přenášel na tým, a kdybych udělal cokoli, bylo by to špatně. Možná někdo nechtěl, abych trénoval na mistrovství v Praze, alespoň mně to tak připadá.

Máte vysvětlení, proč jste se do takové pozice vůbec dostal?

Je to pro mě hrozně těžké k pochopení. Uhrál jsem toho s národním mužstvem, myslím, dost, jenže teď jsme dvakrát po sobě nepřivezli z velké akci medaili a já stále víc čelil řízeným útokům médií. V nich dostávali slovo hlavně ti zapšklí, až jsem někdy měl pocit, že to bylo čistě účelové. Těžko se pak dá dělat práce, když vám někdo od novin hází stále klacky pod nohy. Nenechám ubližovat sobě, svojí rodině ani vnukům, kteří to čtou. Tak jsem v pondělí zavolal prezidentovi svazu Tomáši Královi, že končím.

Jaká byla jeho reakce?

Mám pocit, že mě pochopil. Mluvili jsme spolu po telefonu skoro hodinu, ještě spolu určitě zajdeme na kafe. Vedení svazu se ke mně chovalo vždycky slušně, jenže útoky skrz média mě opravdu štvaly. Tohle jsem dál už nechtěl snášet.

Co říkal na vaši rezignaci asistent Josef Paleček?

To je férový chlap, který mi už při návratu ze Soči na rovinu řekl, že už je z toho všeho tak otrávený, že by na šampionát do Běloruska ani nejel, i kdybych u toho zůstal.

Uvažoval jste, že zkusíte dokončit alespoň tuto sezónu a pojedete ještě na mistrovství světa?

Napadlo mě to, ale asi bych tím ublížil národnímu mužstvu, a to jsem rozhodně nechtěl. Řekl jsem si tedy dost, už nemám zapotřebí pokračovat. Ať přijde někdo jiný a zkusí si to.

Nelitujete přece jen takového konce působení u národního týmu?

Mohl jsem dávno trénovat nějaký klub v Rusku a mít desetinásobek platu, ale já jsem hrdý na český hokej, takže jsem byl rád, že tu práci dělám, a snažil jsem se vždy odvést maximum. Nejdřív se o mně psalo, že nevyjdu s hráči z NHL. Když se mi to povedlo vyvrátit, objevila se účelová kritika toho, že nemám systém, a já už ztratil chuť s někým svádět boj o uznání.

Cítíte teď úlevu?

Asi se dostaví, bylo toho fakt v posledních týdnech neúnosně moc. Chci teď odpočívat a být totálně nezávislý. Národní tým už nepovedu, ale určitě ho budu sledovat a budu mu fandit. A třeba mi zase po nějakých měsících odpočinku začne trénování chybět.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Hokejový turnaj Soči 2014

  • Osmifinále

  • 18.02.14      18 : 00 Šajba
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    5 : 3
  • 18.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Švýcarsko Švýcarsko Lotyšsko Lotyšsko
    1 : 3
  • 18.02.14      09 : 00 Bolšoj
    Slovinsko Slovinsko Rakousko Rakousko
    4 : 0
  • 18.02.14      13 : 30 Bolšoj
    Ruská federace Rusko Norsko Norsko
    4 : 0
  • Čtvrtfinále

  • 19.02.14      18 : 00 Šajba
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    5 : 2
  • 19.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Kanada Kanada Lotyšsko Lotyšsko
    2 : 1
  • 19.02.14      09 : 00 Bolšoj
    Švédsko Švédsko Slovinsko Slovinsko
    5 : 0
  • 19.02.14      13 : 30 Bolšoj
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Semifinále

  • 21.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    0 : 1
  • 21.02.14      13 : 00 Bolšoj
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    2 : 1
  • Finále

  • 23.02.14      13 : 00 Bolšoj
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    3 : 0
  • 22.02.14      16 : 00 Bolšoj O 3. místo
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    0 : 5