Hlavní obsah

Reprezentace je přestárlá, je třeba razantní obměna, vyhlásil Král první úkol pro Růžičku

Praha

Dopoledne spolu s ostatními členy výkonného výboru vyslechl od Aloise Hadamczika, dnes již bývalého reprezentačního kouče, příčiny nevydařené olympiády v Soči. Krátce po obědě už šéf hokejového svazu Tomáš Král vyhlásil, že na převzetí národního týmu je už domluvený s Vladimírem Růžičkou. Zbývá jen podepsat smlouvu, pak už Růžičkově návratu na reprezentační střídačku po necelých čtyřech letech nic nebrání.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Článek

Co Alois Hadamczik ve své hodnotící zprávě přednesl?

Komentář k průběhu i výsledku olympiády, zhodnocení jednotlivců, stejně jako přístup hráčů i atmosféru v kabině. Alois Hadamczik převzal veškerou zodpovědnost za nominaci i výsledky turnaje a výkonný výbor následně vzal na vědomí jeho rezignaci. Konečné šesté místo jsme vyhodnotili jako zklamání, současně jsme trenéru Hadamczikovi poděkovali za jeho působení u národního mužstva. Je třeba objektivně říct, že zejména v prvních dvou letech vedlo k zisku medaile na mistrovství světa.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Jenže na loňském šampionátu s týmem vypadl už ve čtvrtfinále, stejně jako na právě skončené olympiádě...

Na rovinu je potřeba přiznat, že právě tohle vedlo spolu s atmosférou, která se kolem týmu vytvořila, k celkem logické rezignaci.

Překvapily vás nějaké věci, které Hadamczik ve svém rozboru olympijského neúspěchu uvedl?

Nepřekvapilo mě nic, za poslední dny jsme je slyšeli několikrát a nové názory nezazněly.

Vzájemná diskuze mezi trenérem a členy výkonného výboru proběhla v klidu?

Byla poklidná, ale to neznamená, že se nemůžete kriticky zeptat na jakýkoli názor. Nebyli jsme v šatně, nemohli jsme všechno vědět, takže dotazy padaly. Dostali jsme na ně odpovědi, ale nic nového jsme se nedozvěděli.

Čím tedy konečné šesté místo Hadamczik odůvodňoval?

Říkal, že v šatně žádný problém nebyl, ani negativní vztah hráčů k jeho osobě nevnímal. Měl za to, že výkonnost týmu šla nahoru, klíčové čtvrtfinále ale dopadlo, jak dopadlo. Nedařilo se v něm podle představ gólmanovi, ale zdůraznil, že jinak výkony Ondry Pavelce nechce snižovat.

Ulehčil vám trenér svou rezignací vaše rozhodnutí? Nebo by skončil tak jako tak?

Nedovedu to odhadnout. Ale určitě bychom se otázkou jeho odvolání zabývali.

Jeho nástupcem se v nejbližších dnech stane kouč Slavie Vladimír Růžička, který by měl podepsat smlouvu do domácího šampionátu v roce 2015. Už jste na všem dohodnutí?

Už se mi v hokeji párkrát stalo, že i když něco bylo domluvené na 99,9 procent, pořád zbývá ta desetina procenta nejistoty. Ale v tomto případě nevím, co by mohlo podpisu smlouvy zabránit, budeme už jednat pouze o konkrétních věcech. Na těch podstatných jsme se domluvili ústně, dali si na to ruku. Bylo dobrým znamením, že jsem ho nemusel přemlouvat, za nabídku jít k reprezentaci byl rád a přivítal ji.

Platí, že se Růžička bude nároďáku věnovat na plný úvazek, u sešívaných dokončí jen aktuální sezónu?

Ano, jedinou výjimkou je, jak jsme se ve středu domluvili i s vedením Slavie, že by Vláďa v klubu nadále působil jen v roli konzultanta a ve strukturách mládeže. Což nám nepřijde kontraproduktivní, ba naopak.

Růžička nechtěl smlouvu delší než do roku 2015. Znamená to, že pak už u týmu nebude pokračovat?

To budeme řešit, až to bude aktuální. Není to tak, že by řekl, že po MS v Praze končí. Pak se prostě uvidí. My to respektujeme.

Už víte, jak bude vypadat jeho realizační tým?

Chceme mu dát deset až čtrnáct dní, aby ho předložil výkonnému výboru. Vláďa mi sdělil jedno klasické jméno a dvě další, celkem zajímavá. Jsou to bývalí úspěšní hráči a celkem se mi to líbilo. Dokud s nimi ale Vláďa nepřijde, já je oznamovat nebudu.

Myslíte, že výkonný výbor navrhnutá jména asistentů bez námitek schválí?

Nevidím žádný důvod, proč bychom mu neměli vyhovět. Ať už co se složení nebo počtu realizačního týmu týká. Jsme schopni mu splnit jakékoliv požadavky, nejsme už v situaci jako před pěti lety, kdy jsme museli obracet každou korunu. Vláďa bude mít volnou ruku, může přijít s čímkoliv.

Vnímáte situaci i tak, že hokejový národ vnímá Růžičku mnohem pozitivněji než Hadamczika?

Samozřejmě pro hokej není dobře, jak teď atmosféra houstla. Vláďa vždycky měl dobrou mediální pozici, ale že bychom si dali na váhu dva tři trenéry a řekli si, že Růžička se nejvíc bude líbit kritikům? Tak to nebylo.

Jak byste řešili situaci, kdyby Slavia prošla do play off a v něm postoupila relativně daleko? Kdo by mužstvo vedl při zápasech Euro Hockey Challenge?

I s tím počítáme. Stalo se to i v minulosti a reprezentaci na její zápasy připravovali a vedli asistenti Ondra Weissmann s Pepíkem Jandačem. I teď by to vedli asistenti nebo tu máme generálního manažera a šéftrenéra svazu Slávu Lenera. I to je jedna z variant. Ale to teď jen spekuluju.

Kteří další trenéři ještě figurovali ve vašich úvahách pro jmenování nového hlavního kouče?

Mluvil jsem třeba s Pepou Jandačem, který už dřív, když byl u reprezentace pod Vláďou Růžičkou, měl zájem dělat hlavního trenéra. I teď jsme se několikrát bavili, ale věděl jsem, že má na Spartě podepsanou dlouhodobou smlouvu a nepřipadalo v úvahu, že by odcházel od rozdělané práce. A souběžně reprezentaci dělat nechtěl.

A další jména?

Byl zmíněný Miloš Říha, zajímali jsme se o některá jména v zahraničí, ale spíš jen pro přehled. Nejsme přesvědčení, že je na to český hokej připravený, je to běh na dlouhou trať. Nakonec jsme se shodli, že v současné situaci a za okolnosti, že Slavia Vláďovi umožnila jít k reprezentaci, je tohle řešení nejlepší.

Kdyby vás Josef Jandač neodmítl, byl by právě on vaší první volbou?

Ne, přemýšlel bych dál. S Vláďou i Pepíkem jsem mluvil zhruba stejně dlouho. Dokonce jsem i uvažoval o tom, že by mohli pracovat společně.

Co si od návratu Vladimíra Růžičky slibujete?

Hlavně ten jeho dar přirozeného koučinku. Ani to neumím pojmenovat, ale něco v sobě ten Láďa má a umí kluky vyhecovat a něco z nich dostat. Ale v žádném případě to nevnímám tak, že přijde Růžička a najednou jsme kandidáty na vítězství na olympiádě. Tak to určitě není. Ale je to velký impuls a věřím, že dojde ke změně, reprezentace se nastartuje a přinese to výsledky.

K tomu ale jen samotná osoba Vladimíra Růžičky stačit nebude. Co bude potřeba změnit nejvíce?

Přeju si, aby se šlo cestou obměňování kádru a zařazování mladých kluků. Jako tomu bylo třeba na posledním turnaji Euro Hockey Tour v Soči, kde mladí předvedli špičkový hokej. Mladým klukům fandím a věřím jim. Vždyť se podívejte na olympiádu, jaké klučiny tam měla Kanada nebo Amerika.

To se o českém týmu, který měl věkový průměr takřka 30 let, říct nedalo, že?

Když mám říct svůj názor, tak náš současný tým už je přestárlý. Na druhou stranu jsem nominaci rozuměl, bral jsem to tak, že v ní byly zbytky mimořádné generace a chtěl jsem věřit, že na jednom konkrétním turnaji si může vše sednout a těmhle hráčům by se to mohlo ještě jednou povést.

Berete to tak, že nyní už je potřeba čas na změnu?

Odteď bych si přál, abychom vyrazili cestou razantního obměňování kádru. I když i teď v Soči byla polovina týmu, co nebyli žádní staří hráči.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články