Hlavní obsah

Nedvěd mohl nastoupit za veterány proti Němcům, odjíždí ale na Floridu

Praha

K vidění bude na budějovickém ledě první dubnovou sobotu spousta hokejových hvězd, zápas veteránských reprezentací Česka a Německa je velkým lákadlem pro diváky. Za domácí tým dokonce dostal nabídku nastoupit Petr Nedvěd, jenž už dávno překročil veteránskou hranici čtyřiceti let. Útočník, který minulý týden ukončil kariéru, ji ale s lítostí odmítl, neboť odjíždí po sezóně odpočívat na Floridu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Dnes už bývalý kapitán Liberce Petr Nedvěd na střídačce.

Článek

Trenér českých veteránů Jan Havel o Nedvěda hodně stál. „Přinesl by svěží vítr do mužstva. Musel se ale omluvit, že už má rezervované letenky za oceán. Slíbil však, že bude rád součástí našeho mužstva a přijde si zahrát," vypráví Havel, jehož těší, že po deseti letech bude mít národní mužstvo veteránů znovu za soupeře Němce. „Bereme to vážně, chceme je porazit. Navíc už se plánuje v srpnu odveta ve Straubingu, tak tam bychom Méďu určitě vzali."

V sestavě figurují olympijští vítězové z Nagana Jaroslav Špaček s Františkem Kučerou, na soupisce jsou i mistři světa Bedřich Ščerban, Oldřich Válek, Radek Bělohlav, Jiří Veber, Tomáš Kucharčík a zahrát si přijde i budějovický patriot, už 56letý útočník Vladimír Caldr.

„Vybrali jsme kluky, kteří chodí pravidelně na led, nějak se hokejově udržují a hlavně jsou ochotni zabojovat, což je důležité. Tyhle zápasy totiž nejsou o tom, že si někdo jen přijde zabruslit a plácnout do puku," konstatuje trenér Havel, jenž bude mít na střídačce netradiční asistenty, hokejové legendy Milana Nového s Jaroslavem Pouzarem, kteří jsou ozdobeni zlatými medailemi z MS v 70. letech minulého století.

Turka odradila bolest

Nechybělo moc a poprvé od ukončení kariéry v létě 2010 by se do branky postavil Roman Turek. „Vážně jsem o tom uvažoval, jenže nedávno jsem prodělal komplikovanou operaci kotníku, mám tam šrouby, a když jsem s tím zkusil bruslit, bolelo to jako čert. Takže chytat nebudu. Už jsem to celé asi vážně odpískal, dokonce jsem i rozdal celou výstroj," usmívá se 44letý gólman mistrů světa z roku 1996, jenž pak zažil v Dallasu i triumf ve Stanley Cupu.

Role kouče německého výběru se ujme legendární Erich Kühnhackl, jenž v současnosti působí jako vicepriezident tamního svazu. Slíbil do Budějovic přivézt bývalé reprezentanty Heisse, Abstreitera, Funka, Schustera nebo Bendu. „Udělat takový zápas - to je skvělý nápad. Hokejová mládež uvidí své vzory," vykládá Jan Benda.

„Ještě pořád hraji v Bavorsku regionální ligu a cítím, že právě v této oblasti jsou hodně silné vazby na český hokej, takže jedině dobře, když je veteránským reprezentačním duelem posílíme," doplňuje Benda. Dalším hráčem v dresu hostů, který je rodákem z tehdejšího Československa, je Martin Ancicka, jenž ale reprezentoval SRN i na světových šampionátech.

Pikantností duelu, který začne 5. dubna v 17 h, by měl i být souboj budějovických rodáků, bratrů Radka a Kamila Ťoupalových. „Protože má Kamil i německé občanství, tak nastoupí za soupeře a Radka si necháme v našem výběru," říká Milan Nový. „V budějovické staré gardě hrají za jeden tým, teď půjdou proti sobě. To bude hodně zajímavé," odhaduje Turek.

Reklama

Související témata: