Hlavní obsah

Minulost neřeším, vyhlásil Růžička a Hudlera osloví. Kdo další z NHL by mohl jet na MS?

Praha

Teprve před necelým týdnem mu skončila mise u hokejistů Slavie, Vladimír Růžička ale na zahálení nemá čas. Nástupce Aloise Hadamczika na postu reprezentačního trenéra už začal přemýšlet o možné sestavě pro květnové mistrovství světa v běloruském Minsku. Pečlivě proto sleduje dění v NHL a dělá si seznam hráčů, se kterými posilami ze zámoří by mohl na šampionátu počítat.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Hudler na tréninku národního týmu.

Článek

Když před čtyřmi lety vedl nároďák naposledy, dovedl ho k titulu mistrů světa. A to přesto, že po olympiádě mu před šampionátem přicházela jedna omluvenka za druhou, a tak do Německa přicestovala jen čtveřice hráčů působících v NHL.

Nyní by posil ze zámoří mohlo být více. A Růžička vývoj v zámoří pečlivě monitoruje. „Zápasy sleduju živě v televizi nebo si pouštím sestříhané highlighty na internetu. Koukám, jak se to vyvíjí," přiznal Sport.cz Růžička, který ve své trenérské kariéře vyhrál šampionát už třikrát.

Vytipované hráče, kteří se svými kluby stále ještě mají šanci proniknout do play off, ještě neoslovil. „Ani by to nemělo cenu, protože všichni mají v hlavě jen to, aby se do vyřazovacích bojů dostali. A ani jejich kluby nemají rády, když je reprezentační trenéři v rozehrané sezóně kontaktují," vysvětluje padesátiletý kouč.

Kdo již v NHL nemá šanci na play off
Ondřej Pavelec (brankář, Winnipeg)
Ladislav Šmíd (obránce, Calgary)
Jiří Hudler (útočník, Calgary)
Michael Frolík (útočník Winnipeg)
Aleš Hemský (útočník, Ottawa)
Milan Michálek (útočník, Ottawa)
Tomáš Fleischmann (útočník, Florida)
Jiří Tlustý (útočník, Carolina)

To je případ Čechů působících ve Phoenixu (Zbyněk Michálek, Vrbata, Hanzal, Erat) nebo v New Jersey (Židlický, Eliáš, Jágr). „Je jasné, že o Jardu Jágra bych zájem měl, ale v New Jersey je hodně vytěžovaný. Uvidíme, jak na tom bude zdravotně, jestli nebude unavený. Důležité bude, jak se bude cítit. Nechci teď předbíhat," říká na adresu legendárního hokejisty, jenž byl součástí kádru na zlatém MS 2010.

V opačné situaci než Ďáblové nebo Kojoti je Calgary, které už ztratilo šanci na play off. Tím by se nabízelo oslovit Jiřího Hudlera. S ním však měl Růžička před čtyřmi lety konflikt. Šikovného centra totiž nevzal na olympiádu do Vancouveru a Hudler pak jako odvetu odmítl pod Růžičkou reprezentovat na šampionátu v Německu.

Kdo stále ještě v NHL bojuje o play off:
Marek Židlický (obránce, New Jersey)
Zbyněk Michálek (obránce, Phoenix)
Jakub Kindl (obránce, Detroit)
Patrik Eliáš (útočník, New Jersey)
Jaromír Jágr (útočník, New Jersey)
Radim Vrbata (útočník, Phoenix)
Martin Hanzal (útočník, Phoenix)
Martin Erat (útočník, Phoenix)

„Tohle ale vůbec neřeším," odmítá Růžička myslet na spor v minulosti. „S trenéry jsme se rozhodli, že ho oslovíme, teď se musí rozhodnout on sám, jestli chce jet. Zájem máme i o jeho spoluhráče z Calgary Láďu Šmída, teď jde jen o to, aby měli zájem i oni." Hudler sice vynechal sedm  zápasů Flames kvůli zranění v dolní části těla, po návratu do sestavy ale stihl ve dvou duelech zaznamenat gól a asistenci.

Růžička se svými asistenty Ondřejem Weissmannem a Jaroslavem Špačkem absolvoval už dvě pracovní schůzky, na kterých možné posily z NHL probírali. V kontaktu je i s generálním manažerem reprezentace Slavomírem Lenerem, který je nyní v zámoří na inspekční cestě.

Reklama

Související témata: