Hlavní obsah

Vezme Pavelce na MS? Potřebuju si s ním ujasnit některé věci, přiznává Růžička

Praha

Po takřka čtyřech letech se opět chopil žezla u české hokejové reprezentace. Trenér Vladimír Růžička přivítal ve středu odpoledne v Edenu takřka třicetičlenný kádr, který je na startu přípravy před blížícím se mistrovstvím světa. Ze současného kádru se do Minsku sice podívá jen zlomek hráčů, přesto padesátiletý kouč vyhlašuje. „Určitě nebudeme brát všechny volné hráče z NHL, chci i kluky z Evropy.“ A jasno nemá v tom, zda na šampionát vzít gólmana Ondřeje Pavelce.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Reprezentační trenér Vladimír Růžička.

Článek
Fotogalerie

Na začátku přípravy na MS máte k dispozici skoro třicet hráčů, co si od úvodních tréninků především slibujete?

V prvních třech dnech je důležité hlavně to, aby kluci byli na ledě a nějakým způsobem se sklouzli. Víceméně až od příštího týdne se začneme připravovat na zápasy s Dánskem (10. a 11. dubna v Děčíně v rámci turnaje Euro Hockey Challenge).

Jak těžké bylo bádat nad tím, koho do mužstva pozvat?

Pro trenéry je to vždycky trošku složité, dělali jsme na tom posledních čtrnáct dní až tři týdny. Teď na srazu si říkám, že si budu muset vzít fotky hráčů a koukat na ně, protože plno kluků vůbec neznám. Když mají na sobě helmy, nějak je z ledu rozpoznám, ale podle obličeje už je to horší.

Kolik hráčů ze současného kádru má šanci, že se podívají na květnový šampionát do Minsku?

Mistrovství světa začíná poměrně až za dlouho, navíc spousta hráčů ještě hraje ve svých klubech. Takže je strašně těžké to teď odhadovat. Důležité taky bude, jak budou vypadat v přípravných zápasech. Ale u některých už teď vím, že chci, aby jeli.

A co ti ze zámoří, kde již brzy skončí základní část?

Situace v ní se každým dnem vyvíjí. Máme připravený seznam hráčů, které bychom chtěli oslovit.

Mezi ně jistě patří i Jaromír Jágr, který se svým New Jersey stále bojuje o postup do play off. Už jste s ním mluvil?

O Jardu zájem máme, ale nevíme, jak to s ním bude. Zkoušel jsem ho kontaktovat, ale zatím jsem se mu nedovolal. Ale hráče, co stále v NHL o něco hrají, zatím neřeším. Určitě ale nebudeme hrát všechny volné hráče z NHL. Chci, aby na mistrovství byli i kluci z Evropy.

Generální manažer reprezentace Slavomír Lener po svém návratu z inspekční cesty ze zámoří prohlásil, že reálně to vypadá na čtyři až sedm posil z NHL. Platí to?

Olympijská sezóna je vždycky specifická a nemyslím si, že teď by to mělo být jiné. Třeba v roce 2010 nám na šampionát taky přijeli jen čtyři kluci ze zámoří a z toho byli dva brankáři. Hráči jsou unavení, někdy hrají v NHL i se zraněním. Nějak si výběr budeme sestavovat, ale nechtěl bych teď předbíhat.

V otázce brankářů pro MS už máte jasno?

S trenéry jsme se shodli na tom, že ještě před mistrovstvím chceme mít jasně dané, kdo bude brankářem číslo jedna, kdo dvojkou a kdo trojkou. Chci totiž, aby byli v klidu a znali svou pozici. Jak se to pak vyvine během turnaje, se teprve uvidí.

Nosíte v hlavě, kdo bude kterým gólmanem?

Teprve se o tom poradíme a hlavně uvidíme podle jejich formy. Aspoň co jsem viděl a slyšel, tak Salák i Kovář ji mají vynikající.

A Ondřej Pavelec?

Nechci předbíhat, jestli ano, nebo ne. Ještě nejsme stoprocentně rozhodnutí. S Ondrou si potřebuju promluvit a ujasnit si některé věci. Určitě ale je mezi třemi čtyřmi gólmany, se kterými bych chtěl počítat jak pro letošní, tak pro příští mistrovství světa.

Kromě Ondřeje Weissmanna bude vaším asistentem nově i Jaroslav Špaček. Svěříte mu vedení a střídání obránců?

Ne, koučink si budu dělat sám, jsem na to zvyklý. Jarda bude sledovat dění na ledě, chyby hráčů, protože nejde všechno stíhat v jednom. Nepůjde nám o nic jiného, než abychom vyhrávali.

Špačka znáte jako člověka i spoluhráče, čím by mohl být reprezentaci prospěšný jako trenér?

Strašně důležité je, že toho má hodně za sebou jako hráč. Proto je výhodou, že má k hráčům hodně blízko. Navíc je na střídačce hodně impulzivní, stejně jako já. Budeme si muset dát pozor, abychom se nesrazili a nespadli spolu pod lavičku (směje se).

Reprezentaci jste několikrát vedl už v minulosti. Myslíte si, že teď to budete mít v nějakém ohledu těžší než předtím?

Určitě v tom, že si všichni představují, že když k tomu teď s asistenty vlezeme, tak všechno půjde. Ale já vím, že to tak není. Pokusíme se ale na mistrovství světa uhrát co nejlepší výsledek, což znamená dostat se mezi nejlepší čtyřku.

Vzali byste Ondřeje Pavelce na MS do běloruského Minsku?
Ano
34,2 %
Ne
65,8 %
Celkem hlasovalo 7734 čtenářů.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko